Рецепт порятунку економіки країни, – блог Ярослава Москаленка
Ярослав Москаленко, голова Київської обласної організації політичної партії «За Майбутнє»

Індустріальні парки – реальна можливість залучення інвестицій в Україну

Ярослав Москаленко, голова Київської обласної організації політичної партії «За Майбутнє», народний депутат України 8-го скликання (думка):

Будівництво мережі індустріальних парків – це реальна можливість залучення інвестицій у країну та створення високооплачуваних робочих місць. Це частина курсу «нової індустріалізації», яка сьогодні потрібна українській промисловості задля перетворення України із сировинної держави в країну з економікою доданої вартості. 

Індустріальні парки – це чітка територія, облаштована технологічною інфраструктурою, у межах якої резиденти парку можуть здійснювати діяльність у сфері промислового виробництва. А також науково-дослідну роботу, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій.

У якості додаткового і вагомого бонусу підприємства, що працюють в індустріальному парку, мають низку податкових і законодавчих пільг.

Це правильний законодавчий рецепт, який вже давно використовують розвинені країни світу, зокрема, у США, Німеччині, Південній Кореї. Свого часу такі парки стали елементом розвитку промисловості Китаю.

Наші сусіди в Східній Європі теж взяли курс на розвиток мережі індустріальних парків. Це Словаччина, Угорщина, Болгарія, Польща. Остання отримала економічний поштовх саме завдяки будівництву парків.

У Польщі функціонує 77 індустріальних і технологічних парків. Працюють вони на території 14-ти спеціальних економічних зон. Законодавство, яке регулює діяльність таких зон, було розроблене ще в 1994 році, а перша з них була запущена вже за рік. Всі інші економічні зони під будівництво парків були створені у Польщі у другій половині 1990-х рр., завдяки чому протягом наступних 10-ти років реальний ВВП країни зріс на 50%. Експорт збільшився майже втричі.

В Україні зареєстровано близько 40-а індустріальних парків, із них працюють – менше половини. Ключова проблема – відсутність законодавчої бази. У Раді зареєстровані законопроекти №3724 і №3725, які мають врегулювати питання будівництва парків. Вони пропонують певні пільги. Наприклад, резидентів звільнять від податку на прибуток на п’ять років, а наступні п’ять років вони платитимуть пільгові – 50%. Проте, лише при умові наявності експорту з підприємства. Є пропозиція запровадити податкові пільги на імпорт обладнання та комплектуючих для облаштування індустріальних парків терміном на десять років. Крім того, звільнити підприємців від мита на іноземне обладнання і комплектуючі – це дуже важливо, бо одразу дозволить підприємствам стартувати з обладнанням найвищої якості, закупленої в країнах, які спеціалізуються саме на такому.

Або через нерозуміння суті та можливостей, які дають індустріальні парки, або через відсутність стратегії, влада штучно гальмує ухвалення цих законопроектів. Для уряду легше жити на міжнародних кредитах, ніж розвивати власну економіку. У нас сировинна модель економіки, а вона залежить від низки зовнішніх факторів, на які ми не можемо вплинути. Ми не диктуємо жодні правила, ми підлаштовуємося під світ. Якщо ціна на сировину в світі падає – у нас великі втрати. Ця влада живе сьогоднішнім днем: взяти кредити, продати всі підприємства, запустити іноземців в наглядові ради стратегічних державних компаній. Натомість, нам треба розвивати власне виробництво, підтримувати вітчизняний бізнес. Саме тому ми пропонуємо взяти курс на розвиток мережі індустріальних парків.

Законопроекти, які сьогодні в Раді, мають низку недоліків. Наприклад, створюється можливість для зловживань з боку державної податкової служби. Проте їхня ідеологія правильна. Тому потрібно виносити ці документи на перше читання. Депутати групи політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ» у парламенті готові внести правки, які розробили з експертами в цій галузі.

Така законодавча база стане одним з ключових чинників для продовження процесу децентралізації, а саме подальшого зміцнення фінансової незалежності територіальних громад. Механізм реалізації мережі парків простий: громада на своєму рівні забезпечує виділення землі під будівництво спеціальної зони, а держава, зі свого боку, має забезпечити належну інфраструктуру для функціонування індустріальних парків. Йдеться про підведення усіх необхідних комунікацій та будівництво якісних транспортних магістралей.

Такі умови відкриють можливості для співпраці з дуже серйозними компаніями, як українськими, так і світовими. Підприємці зменшують свою видаткову частину і податки, отримують місце, вже готове для створення нового підприємства, тоді як, громада отримує нові робочі місця та стабільне поповнення місцевого бюджету.

Окрім законодавчої роботи групи «ЗА МАЙБУТНЄ» у парламенті, ми плануємо зробити Київщину успішним плацдармом для запровадження в країні мережі індустріальних парків. Київська область має стати флагманом української економіки. І це одне з наших першочергових завдань. Ми хочемо, щоб інвестори приходили просто до громад та сплачували податки на місцях. Ми хочемо, щоб люди працювали там, де живуть: у Білій Церкві, Вишгороді, Фастові, Обухові, а не їздили щодня до Києва, або навіть поповнювали лави заробітчан.

Маємо створити понад 25-ть індустріальних парків тільки в Київській області. У нашої команди є чіткі напрацювання, розуміння, де, і що потрібно будувати з огляду на специфіку районів.

Якщо це Бориспільський район, то там можливо побудувати ІТ-хаб при аеропорті, індустріальні зони для бізнес-спільнот, логістичні та виставкові центри, готелі, конференц-зали тощо. Бориспільський аеропорт розташований на перетині багатьох повітряних трас з Азії, Європи та Америки. Він пропускає 15-ть мільйонів пасажирів на рік. Понад 40 національних компаній здійснюють із аеропорту «Бориспіль» пасажирські та вантажні перевезення за 77-ма маршрутами по всьому світу. Це величезний потенціал не лише району, а й країни в цілому.

Вишгородський район має проблему з екологічною утилізацією пір’я. Індустріальні парки зможуть перетворити цю проблему на джерело прибутку. Пір’я можна було б утилізувати за допомогою словацької технології переробки: вивчення досвіду Словаччини показує успіх подібних підприємств.

І таких прикладів можна наводити безліч.

Інструмент індустріальних парків запрацює лише при умові компетентності нової місцевої влади та злагодженої роботи законотворців й уряду.

Публікації у розділі Дискусії у форматі «Колонка» відображають думку виключно автору тексту, який вказаний на початку статті. Позиція автора колонки може не співпадати з точкою зору редакції Hubs. Видання залишає за собою право публікувати думку інших авторів по викладеним у даній статті темам.

Один коментар;

  1. Светлана said:

    Я весьма признательный Вам только лишь за то, собственно что Вы есть. Ваши тексты наполняют меня лично душевно.

*

Top