В Україні запустили аукціони з продажу державних земель для аграрного виробництва, до кінця року на торги виставлять 100 тис. га

Держава володіє 806 тис. га земель сільськогосподарського призначення

1 жовтня 2024 р. на платформі «Прозорро.Продажі» відбулися перші онлайн-аукціони з суборенди державних земель сільськогосподарського призначення в межах проєкту «Земельний банк», повідомляє Фонд державного майна України (ФМДУ).

Всього на перші торги було виставлено 16 земельних ділянок у Вінницькій області загальною площею 1075 га. За них змагалися 94 учасники: фермерські господарства та агрохолдинги, зареєстровані на Вінниччині.

10 аукціонів виявились результативними. Загальна сума переможних ставок перевищила 35 млн грн. без ПДВ (мова йде про річну суборендну плату). З ПДВ – 42,5 млн грн. У ході торгів вартість суборенди державних земель збільшилась 8 разів, порівняно зі стартовими цінами. Середня вартість суборенди склала 33 тис. грн за 1 га.

Протягом 20 робочих днів 10 переможців зобов’язані укласти договір суборенди. Після цього впродовж 5 робочих днів сплатити вартість активу та додатково ПДВ – сумарно 7 млн грн. Після сплати компанії отримають право користування земельними ділянками терміном на 14 років.

Найдорожчим лотом стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 262 га. Цільове призначення – для дослідних і навчальних цілей. Строк оренди – 14 років. Її фінальна вартість склала 8,5 млн. грн. без ПДВ (річна вартість суборенди), стартова ціна була 1,1 млн. грн. За право користування нею змагалися 44 учасники.

Переможцем стало місцеве агропідприємство ТОВ «Кусто Агро Фармінг».

Згідно даним сервісу «Опендата», до 2023 році компанія називалась «Аграрний  фонд Терещенка». Бенефеціаром фірми через компанію в Сінгапурі є громадянин Казахстану Татішев Єркін. У 2023 році дохід підприємства склав 701,7 млн грн. з чистим прибутком біля 103,5 млн. грн.

Наступною за вартістю стала земельна ділянка у Калинівській міській територіальній громаді площею 170 га. Цільове призначення – для дослідних і навчальних цілей. Строк оренди – 14 років. За неї змагалися 45 учасників, а ціна зросла у 7,3 раза, зі стартової 755 тис. грн до фінальної 5,5 млн. грн. без ПДВ (річна вартість суборенди).

Переможець ТОВ «Юнта Груп Агро» (Вінниця). Згідно даним сервісу «Опендата», бенефіціаром компанії є Людмила Булецька. Дохід підприємства у 2023 р. – 5,3 млн грн, чистий прибуток – 81,9 тис. грн.

Для реалізації проєкту «Земельний банк» Фонд держмайна створив ТОВ «Державний земельний банк» – державний оператор земель сільськогосподарського призначення, що на 100% належить державі. Реалізація прав користування державною землею проводиться через аукціони на електронній платформі «Прозорро.Продажі».

До кінця року заплановано провести близько 1900 аукціонів щодо понад 100 тис. га земель у 20 областях України. Переможці торгів отримають можливість укласти договори оренди строком до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних.

За даними проєкту «Земельний банк», держава володіє 806 тис. га земель сільськогосподарського призначення.

Як зазначив міністр агрополітики Віталій Коваль, площа земельних ділянок, які пропонуються в оренду, варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати великі та малі площі. Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

*

Top