У Польщі ціни на житло зазнають рекордів. Зростання протягом року на рівні 7-10%

Прогнозується рекордне підвищення орендної плати за житло

Інфляція, відсутність земельних ділянок та нові правила стануть основними факторами подальшого зростання цін на житло, оцінює Польська асоціація забудовників. Експерти прогнозують, що цього року квартири на первинному ринку подорожчають на 7-10 відсотків. Про це пише Newsweek.pl, передає Hubs.ua.

Згідно зі звітом Польської асоціації забудовників (PZFD), загальна кількість квартир, проданих забудовниками за весь 2021 рік, склала близько 165 тисяч. приміщеннь, що є історичним фактом. У шести найбільших містах, за даними аналізу JLL, 69 тис. квартир (за 2017 рік продано 72 тис.). Зростання цін на житло в шести найбільших містах становило в середньому 17% у річному обчисленні.

У повідомленні зазначається, що постачання житла є обмеженням. Пропозиція приміщень для придбання (на стадії будівництва або готових блоків) у шести містах впала до найнижчого рівня за останні десять років.

«Кількість квартир, які можна придбати у найбільших містах, впала настільки, що, незважаючи на зростання цін на 17%, загальна вартість усіх квартир, що пропонуються на продаж, зменшилася більш ніж на 8% роком раніше. У Варшаві, де пропозиція впала до надзвичайно низької суми в 10 тис. одиниць, середня ціна квартир, які були введені в пропозицію в четвертому кварталі 2021 року, була вищою, ніж ціна, введена в пропозицію в четвертому кварталі 2020 року, на цілих 33%», – зазначає у своєму звіті PZFD.

У PZFD також прогнозують, що протягом 2022 року квартири подорожчатимуть на 7-10 відсотків, а зростання їх цін залишиться вище інфляції. Аналіз враховує прогнози інфляції та подальше підвищення процентних ставок (навіть до 4% від базової ставки). Однак, як зазначається, невідомо, як буде розвиватися ситуація в Україні та як це вплине на ринок житла.

Було оцінено, що цей рік буде належати до повітових міст, де буде зростати пропозиція нових квартир і де буде здійснюватися більшість угод. Ціни на приміщення на менших ринках зростуть через інфляцію та зміни в нормативно-правових актах, які переходять у витрати на виробництво квартири. У великих містах подальше підвищення цін – згідно з PZFD – буде наслідком відсутності земельних ділянок, затягування адміністративних процедур (особливо у сфері екологічних рішень), скепсису чиновників та нормативних актів (зокрема запровадження Фонду гарантування розвитку, збільшення податкового навантаження, підвищення вимог до енергоефективності).

«Повторити числовий результат з 2021 року точно не вдасться, оскільки у забудовників не вистачає квартир на продаж», – зазначається у звіті.

За підрахунками Асоціації, також подорожчала оренда квартир. Так, найдорожчими були невеликі квартири – студії (16 відсотків) та двокімнатні квартири (13 відсотків).

Згідно з нещодавно опублікованим аналізом HRE Investments на основі даних Otodom.pl і Bankier.pl, підвищення цін на оренду більших квартир є меншим, але також двозначним (10 відсотків).

«Таким динамічним зростанням орендних ставок ми завдячуємо тому, що наприкінці 2020 року економічна ситуація на ринку оренди була не найкращою. Нагадаємо, що тоді ми мали справу з частковим дистанційним навчанням і частою дистанційною роботою чи закритою гастрономією. Крім того, обмеження в туризмі призвели до того, що деякі власники квартир, які здаються на добу, вирішили запропонувати свої приміщення за дуже привабливими цінами людям, які хотіли б орендувати квартири на кілька місяців. Тоді ефектом була велика кількість вакансій і зниження орендної плати в середньому на 5-10%. по відношенню до рубежу 2019/20», — повідомляють аналітики HRE Investments.

У ньому також вказувалося, що ситуація почала змінюватися на початку 2021 року. Це було викликано поверненням поляків з-за кордону, напливом іммігрантів, а також поверненням студентів до університетів і співробітників в офіси. Розстрочки по кредитах збільшуються, тому люди здають в оренду квартири.

Звіт HRE показує, що власники квартир також можуть підвищити ціни на оренду через збільшення витрат, наприклад, на опалення, електроенергію, воду чи вивезення сміття. Ціни на оренду також можуть зрости через зміну податків (заборона на знецінення житла) або збільшення платежів по кредиту внаслідок підвищення відсоткової ставки.

Нагадаємо, в Україні протягом минулого року орендна плата на квартири зросла на 10%. У лідерах за вартістю оренди — Київ.

*

Top