Ціни на українську пшеницю та кукурудзу дещо просіли: аналітичний огляд

Учасники ринку почали активно обговорювати ціни на новий врожай соняшника та кукурудзи

Станом на 17 лютого, ціни попиту на українську продовольчу пшеницю 2 та 3 класів на базисі CPT-глибоководні порти у доларовому еквіваленті зменшились на $2 за т проти вівторка — до $290 та $288 за т на фоні слабкого попиту. У гривневому еквіваленті ціни на пшеницю 2 та 3 класів на базисі CPT-глибоководні порти залишились на рівні вівторка. Про це повідомили аналітики компанії G.R. Agro, пише ukragroconsult, передає Hubs.ua.

Аналітики повідомляють, що на тендері GACS закупив 180 тис. т пшениці з Румунії, не дивлячись на велику кількість пропозицій від України та Росії. Україна показувала найнижчу ціну на базисі FOB — $315,30 за т, але поступилась Румунії, яка продемонструвала найдешевшу ціну на базисі С&F — $338,55 за т. Ф’ючерси пшениці на біржі CBOT зросли 17 лютого на фоні напруженості між Росією та Заходом через Україну, та побоювань щодо постачання з Причорномор’я.

«Попит імпортерів та будь-які зміни у геополітичному конфлікті можуть впливати ціни. Інформація щодо збільшення прогнозу виробництва пшениці в Росії у 2022 р., а також можливий перегляд цією країну формули розрахунку експортного мита можуть спричинити тиск на ціни», — прогнозують аналітики G.R. Agro.

Повідомляється, що на експортному ринку фуражної пшениці ціни попиту на базисі CPT-глибоководні порти зменшились на $2 за т проти вівторка на фоні цінотворення на сусідніх ринках. Експерти прогнозують, що подальше ціноутворення буде залежати від сусідніх ринків та рівня попиту.

Зазначається, що станом на 17 лютого, ціни попиту на фуражну кукурудзу на базисі СРТ-глибоководні порти у доларову еквіваленті зменшились на $2 за т проти вівторка — до $274 за т.

«Велика кількість пропозиції разом з низькою торгівельною активністю тиснуть на ціни. На початку тижня трейдери очікували збоїв у постачанні морем, яких не відбулось, що викликало додатковий тиск на ціни. На біржі CBOT ф’ючерси кукурудзи йдуть вгору на фоні ризиків втрати посіви у Південній Америці через посуху, не дивлячись на поліпшення прогнозу погоди», — йдеться в повідомленні.

За словами аналітиків, велика кількість пропозицій української кукурудзи, а також можливе поліпшення погодних умов у Південній Америці можуть тиснути на ціни.

Аналітики G.R. Agro додають, що ціни попиту на фуражний ячмінь на базисі CPT-глибоководні порти України у доларову еквіваленті залишились на рівні вівторка — $273 за т. Враховуючи темпи експорту на 15 лютого, Україні залишилось поставити на світові ринки лише 480 тис. т ячменю від 6 млн т згідно з прогнозом USDA.

Прогнозується, що обмежена пропозиція та проведення турецьким TMO тендеру 22 лютого на закупку 255 тис. т ячменю з постачанням у період 1-31 березня може підтримувати ціни.

Нагадаємо, учасники ринку вже почали активно обговорювати ціни на новий врожай соняшника та кукурудзи. Відтак, новий врожай соняшнику обговорюється на рівнях $660-670.

Як повідомлялось раніше, у Мінагрополітики очікують повторення рекордного врожаю зернових.

*

Top