На Міжнародній конференції «Ведення агробізнесу в Україні» аграрії підбили підсумки поточного сезону

Учасники заходу поділилися своїми прогнозами

У вівторок, 7 грудня, асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та агенція UCABevent провели конференцію «Ведення агробізнесу в Україні» (DoAgro). Конференція зібрала разом представників влади та бізнесу для підбиття підсумків та обговорення змін, які відбулися в аграрному секторі у 2021 році. Інформаційним партнером виступив Hubs.

Учасники дискусії обговорили глобальні зміни агропродовольчих політик та виклики в сільському господарстві України, а саме питання сталого розвитку, продовольчої безпеки та змін, які відбуваються в продовольчих системах.

«У 2022 році буде спрощена система перевірки земельних реєстрів, яка на сьогодні є дуже жорсткою. Крім того, Міністерство планує вирішити проблему монополії нотаріусів шляхом затвердження сертифікованих землевпорядників. Буде збільшена державна підтримка таких напрямків як тваринництво, садівництво та меліорація», — наголосив міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.

За його словами, акцент державної підтримки на 2022 рік буде сфокусований на малих та середніх агровиробниках.

«У 2021 році державна підтримка була спрямована на нішеві культури, підтримку сільгоспмашинобудування, компенсації кредитної ставки. Дійсно програма 5-7-9, яку ми спільно з Мінекономіки відпрацьовували для підтримки аграріїв, стала реально додатковим ресурсом в обсязі понад 30 млрд грн для агросектору. Ці кошти дали можливість реінвестувати у виробництво та оновити основні виробничі фонди», – зазначив Лещенко.

Перший заступник міністра економіки України Денис Кудін окреслив напрямки, за якими буде рухатися Уряд, щоб підтримати стале зростання агросектору. Перший напрямок – це обіговий капітал агровиробників. Другий – це розвиток інфраструктури. І третій напрямок – це капітальні інвестиції в основні засоби виробництва.

Голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Артем Черноморов ознайомив присутніх із планами депутатів щодо роботи над профільними для агросектору законопроєктами.

«Наразі в палких дискусіях з бюджетним комітетом ми відстояли 4,5 млрд грн, які включають ряд дотаційних програм. Є й нові, що стосуються зрошення, меліорації, страхової компенсації, а також дотації на придбання сільгосптехніки та розвиток садівництва», – повідомив він.

У свою чергу генеральний директор УКАБ Роман Сластьон представив кейс з прогнозами асоціації щодо економіки українського агробізнесу у 2022.

На думку фахівців УКАБ, для виробників зерна у поточному сезоні EBITDА на рівні $700-1000/га – не мрія, а реальність.

«Наступний рік буде характеризуватися високими цінами на зерно, рекордною урожайністю культур в Україні та злетом вартості основних ресурсів, таких як газ (до квітня його ціна може триматися на рівні $1000 за 1 куб. м), добрив, засобів захисту рослин (у 2022 році ціна на них може зрости на 5-7%), ж/д перевезень та оренди сільськогосподарських земель (вартість може вирости на 5-15%)», — спрогнозували аналітики.

*

Top