Країни ЄС скасовують обмеження на подорожі. І не тільки

За інформацією ВООЗ, Європа вступає в «тривалий період спокою»

За останній тиждень Європа зафіксувала найбільшу кількість нових випадків Covid-19 – 12 мільйонів. Не зважаючи на це, директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Ганс Клюге заявив, що Європа вступає в «тривалий період спокою» та «припинення вогню» під час пандемії, повідомляє The Guardian, повідомляє Hubs.ua.

Чому так сталось?

В регіоні з 53 країнами, який ВООЗ класифікує як Європа (а не лише 28 країн Європейського Союзу), досі спостерігаються рекорди за кількістю захворювань на коронавірус, але це не призводить до великого числа госпіталізацій та високого рівня смертності.

Очевидно, ВООЗ вважає, що це може бути свого роду фіналом для пандемії, і що «імунітет, отриманий від вакцини та природний імунітет» у поєднанні зі «сприятливою сезонною паузою та меншою тяжкістю варіанту Omicron» може призвести до «вищого рівня захисту населення» від нових захворювань.

Оскільки поширення вакцин у Європі зросло, а Omicron поширився по всьому регіону, країнам стає менше потреби зберігати обмеження на поїздки. Станом на 1 лютого ЄС проголосував за те, щоб більше зосередитися на індивідуальних обмеженнях на поїздки, а не на загальних  заборонах.

Наступні країни ЄС скасували обмеження щодо подорожей, носіння масок та використання вакцин/медичних пропусків:

Австрія. Вакцинація обов’язкова на законодавчому рівні.

Австрія стала першою країною ЄС, яка ввела вакцинацію як законодавчу вимогу для дорослих із загрозою штрафу в 3600 євро (4120 доларів) за недотримання.

12 лютого невакцинованим знову дозволять відвідувати магазини першої необхідності, а пізніше — культурні заходи та ресторани.

Згідно з новим законом, ресторани працюватимуть до півночі, і одночасно заходи можуть відвідувати до 50 осіб (раніше було 25).

Данія. Оголосила Covid-19 більше не «критичною хворобою»

З 1 лютого Covid-19 більше не вважається критичним захворюванням, і обмеження були послаблені. Більше не потрібно носити маску в обов’язковому порядку, а також пред’являти паспорт Covid-19.

Якщо ви можете підтвердити, що ви або повністю вакциновані, або раніше хворіли Covid-19, то тепер ви можете в’їхати в країну з будь-якої точки світу.

Людям потрібно було б зробити третю ревакцинацію, якщо вони були вакциновані більш ніж за 270 днів до подорожі, згідно з правилами ЄС щодо повторних щеплень.

Франція. Знімає обмеження, оскільки робить «вакцинаційну перепустку» обов’язковою

Наприкінці січня Франція почала скасувати обмеження щодо Covid-19, щоб більше не було необхідності носити маску на вулиці, робота на дому більше не є обов’язковою (хоча й рекомендується), а також знято обмеження щодо кількості відвідувачів для концертних залів, спортивних матчів та інших заходів.

Однак, хоча в’їзд або виїзд з країни ще не є обов’язковим, Франція юридично зобов’язала використовувати Pass Vaccinal (вакцинаційну перепустку) для поїздок на далекі відстані на поїздах, літаках і автобусах, а також для відвідування тематичних парків, гірськолижних підйомників, ресторанів, музеїв і барів.

Щоб цей пропуск був дійсним, усі мешканці віком від 16 років повинні отримати ревакцинацію протягом семи місяців після останньої вакцинації з першого етапу.

Литва. Відкидає потребу в самоізоляції для подорожуючих в межах ЄС/ЄЕЗ

З 5 лютого будь-хто, хто прибуває з ЄС або ЄЕЗ, повинен буде лише надати документ про вакцинацію, негативний результат тесту на Covid-19 або підтвердження одужання від Covid-19 за останні 180 днів. Раніше прибулим наказували самоізолюватися.

Крім того, більше не потрібно демонструвати сертифікат під час доступу до громадських приміщень, таких як музеї та кінотеатри.

Однак повторне щеплення потрібне мандрівникам, якщо їх остаточна вакцинація з першого етапу була зроблена більш ніж за 270 днів до поїздки, відповідно до чинних інструкцій ЄС щодо ревакцинації.

Швейцарія. Знімає деякі обмеження на подорожі

З 22 січня тим, хто вакцинований або може довести, що одужав від Covid-19, не потрібно показувати негативний результат ПЛР або експрес-тест на антиген перед в’їздом в країну.

Для інших, хоча тест все ще необхідний, більше не потрібен другий тест між 4 і 7 днем ​​після прибуття.

Дистанційна робота та карантин в країні закінчилися 3 лютого.

Нагадаємо, Італія продовжила до 15 березня обмеження на в’їзд навіть для тих українців, які пройшли повний курс вакцинації від коронавірусу.

*

Top