Космічна програма України: У Держкосмосі назвали вартість будівництва космодрому

Програма передбачає будівництво "Морського старту" – космодрому на базі морської платформи

Космічна програма України передбачає будівництво Морського старту – космодрому на базі морської платформи, що дозволятиме запускати ракети з акваторій Атлантичного й Індійського океанів. Вартість проекту становить 4,8 млрд грн, — повідомив голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай в інтерв’ю Суспільному, передає Hubs.ua.

«Є попередні оцінки і напрацювання у цьому напрямку, у рамках космічної програми планується реалізувати цей проект. Це означає, що в межах цих п’яти років (2021-2025 роки. – ред) все це має бути реалізовано у металі і працюватиме як комплекс», – сказав Тафтай.

Вартість проекту він вважає «досить невеликою», адже при його реалізації будуть використовувати ті технологічні ланки й інфраструктури, які мають українські підприємства.

«Витрати на утримання морського космодрому залежатимуть від розмірів ракети, що запускатимуть. Тому український Морський старт буде розрахований на запуск легких ракет на низьку орбіту – це буде привабливим і для операторів космічної системи, і для тих, хто запускає супутники, тобто замовників», — резюмував голови Держкосмосу.

Треба згадати, що Україна вже брала участь в подібноу проекті, який так і називався — «Морський старт».

Міжнародний консорціум «Сі Лонч» був створений в 1995 році. У нього входили американська аерокосмічна корпорація «Боїнг» (40 % капіталу), російська ракетно-космічна корпорація «Енергія» (25 %), українські КБ «Південне» і ПО «Південмаш» (15 %), а також — норвезька суднобудівна компанія «Акер Квернер» (20 %).

Початкова вартість проєкту становила 3,5 млрд дол.

Ідея морського космодрому полягає в тому, щоб доставляти ракету-носій морем на екватор, де умови для запуску оптимальніші завдяки можливості використовувати інерцію обертання Землі. Точка старту — Тихий океан, 154 градуси західної довготи, поблизу острова Різдва.

У 2014 році космодром здійснив останній запуск. Після переговорів його купила російська компанія S7. У лютому 2020 «Морський старт» перебазували до Росії у порт Слов’янка біля Владивостоку. Зрештою 23 квітня 2020 року президент S7 Владислав Філев оголосив про замороження проєкту на невизначений термін.

Нагадаємо, у вересні минулого року уряд підтримав проект державної космічної програми України на 2021-2025 роки. Її передадуть на розгляд до Верховної Ради.

*

Top