Із супутником «Січ-2-30» пройшов перший сеанс зв’язку
Фото: Прес-служба Національного центру управління та випробувань космічних засобів

Бортові системи українського супутника працюють у штатному режимі

Національний центр управління та випробувань космічних засобів поблизу м. Дунаївці в Хмельницькій області успішно провів перший сеанс зв’язку із супутником «Січ-2-30», який сьогодні було виведено на космічну орбіту. Про це у четвер написав президент України Володимир Зеленський у Telegram-каналі, передає Hubs.ua.

«Наразі з апаратом встановлено стійкий зв’язок, усі його бортові системи працюють у штатному режимі. Дані, отримані завдяки «Січ-2-30″, допомагатимуть у роботі українським аграріям, картографам, а також у сферах лісового та водного господарства, безпеки й оборони, моніторингу надзвичайних ситуацій і стихійних лих», — повідомив президент.

Президент наголосив, що успішна реалізація таких масштабних космічних проектів і надалі забезпечуватиме Україні гідне місце серед провідних космічних держав світу, а вітчизняна аерокосмічна галузь буде візитною карткою України.

Супутник буде інтегрований у програму Європейського Союзу зі спостереження за Землею Copernicus.

Нагадаємо, космічний апарат «Січ-2-30» розробило та виготовило Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» разом з українськими підприємствами ХАРТРОН-АРКОС ЛТД (м. Харків), ТОВ «НВП «ХАРТРОН-ЮКОМ» (м. Запоріжжя), ДП «ЗАО НДІРВ» (м. Харків), КБ «Арсенал» (м. Київ), ДНДП «КОНЕКС» (м. Львів), ЛЦ ІКД (м. Львів), ДП ВО «Київприлад» (м. Київ).

Супутник призначено для одержання цифрових зображень поверхні Землі у видимому та ближньому інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль з роздільною здатністю 7 м (на один піксель) при захопленні смуги у 36,5 км, моніторингу основних параметрів нейтральних та заряджених частинок іоносфери Землі, вимірювання дози накопичуваної радіації космічного випромінювання.

Як повідомлялось раніше, ракета SpaceX стартувала на орбіту з українським супутником «Січ».

*

Top