Держава почала приймати умови, які шкодили її інтересам. Це можна було розглядати, як державну зраду, – Роман Сарамага

УРП розподілили в співвідношенні 30% державі та 70% бізнесу

Станом на осінь 2020 року процес укладання УРП (угоди про розподіл продукції) пішов не тим шляхом, тому що держава почала приймати ті умови інвесторів, які не можна було за нормальної практики прийняти. Вони шкодили інтересам держави і це можна було розглядати навіть як державну зраду.

Про це заявив колишній заступник Голови Державної служби геології та надр України Роман Сарамага в інтерв’ю видавництву NADRA.info.

При цьому він висловив свої сумніви щодо відкритості текстів УРП.

«Щодо конфіденційності положень, паралельно з нашою роботою над проектами УРП, почали з’являтися законодавчі ініціативи, які виходили від деяких народних депутатів, направлені на додаткове регулювання УРП. Так, наприклад, певними депутатами в 2020 році були ініційовані зміни до Податкового кодексу, які б дозволили інвестору не платити податок на прибуток, який його іноземне представництво буде отримувати від УРП», — розповів Сарамага.

Він зазначає, що якщо взяти так зване розуміння Government Take – це той рівень частки, скільки держава взагалі отримує від певної спільної діяльності з бізнесом, у цьому випадку від УРП.

Тобто це і рента, і плата за землю, і ПДВ, і податок на прибуток – всі податки і збори в сукупності, які йдуть до державного і місцевих бюджетів.

«Для прикладу, в Алжирі або Єгипті Government Take становить від 70 до 80% всіх коштів, які генеруються угодою про розподіл продукції. В Іспанії один із найнижчих Government Take – 40%.  Так от, в Україні рівень Government Take, який зафіксовано в УРП, складає максимум 35%. За деякими угодами – до 35%, а за деякими менше ніж 30%», — уточнює екс-посадовець. – «…Більше того, не враховуючи, що в Україні за результатами конкурсів на УРП встановився один із найнижчих Government Take, за пропозицією одного з народних депутатів – з цих 33-35% захотіли забрати 18% податку на прибуток».

Понад рік (квітень 2020 – червень 2021 рр.) Роман Сарамага був єдиним заступником Голови Державної служби геології та надр України Романа Опімаха. В червні 2021 р. Опімаху призначили іншого заступника – замісником Голови став Володимир Бучко. А Сарамагу вже за два місяці звільнили зі Служби рішенням Уряду.

*

Top