За висновком Держуадитслужби ONUR повинен перекласти частину неякісної дороги у Полтавській обл. (повний документ аудиту)

Hubs отримав у розпорядження повний текст акту Держаудитслужби щодо аудиту реконструкції частини дороги державного значення Н-31 Дніпро-Царичанка-Кобеляки-Решетилівка. Видання «Наші гроші» вже публікувало частину інформації про виявлені у ході цього аудиту порушення. Hubs викладає весь документ з описом певних додаткових нюансів справи (сам документ див. у кінці тексту).

Будівельні роботи на замовлення Служби автомобільних доріг у Полтавській обл. на досліджуваній ділянці (км 100+300 – км 103+500) автошляху H-31 проводило представництво турецької компанії «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті» (Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.).

У ході аудиту Управління північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській обл. дійшло висновку, що видаленню та заміні підлягає майже 5% цементобетонного покриття реконструйованої дороги. Зокрема на ділянці в 150 м (км 101+290 – км 101+540) товщина верхнього шару цементобетонного покриття становила 22 см замість 26 см, передбачених у проекті.

«Загальна площа плит цементобетонного покриття, яка підлягає видаленню та заміні на проїзній частині ділянки дороги, протяжністю 150 м, становить 1350 кв. м», – йдеться у документі Держаудитслужби.

Таким чином, як повідомляє відомство, вартість виконаних робіт Onur завищив приблизно на 983 тис. грн. та було «нанесено збитки Службі автомобільних доріг у Полтавській області на вказану суму (за рахунок коштів… фонду боротьби… з COVID-19…)».

Загальна сума виграного Onur тендеру на дану реконструкції склала 272,4 млн грн. Станом на 9 березня 2021 року турецька компанія отримала майже 272,06 млн грн. (у тому числі, використані 200 млн грн з «ковідного» фонду, які Кабмін виділив на «Велике будівництво»).

Як зазначили спеціалісти управління ПС офісу Держаудитслужби, згідно укладеного договору, якщо підрядник (Onur) порушив свої зобов’язання, замовник має право «не проводити оплату робіт повністю або частково… вимагати виправлення виявлених… неякісних робіт (брак) за рахунок підрядника».

У окремій відповіді на запит Hubs у Держаудитслужбі зазначили, що «відповідальними за вказані порушення є посадові особи підрядної організації – Представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті».

У результаті, як сказано в аудиторському акті, полтавський Укравтодор утримав з турків 983 тис. грн за інші роботи, проведені підрядником у квітні, для «компенсації витрат на відновлення обсягів неякісно виконаних робіт». Редакції наразі не відомо, чи переклали зіпсовану частину дороги. Полтавський Укравтодор, пославшись на великий обсяг інформації, пообіцяв відповісти до 21 липня, а також адресував запит у центральний офіс Укравтодору. Центральний офіс відповів, що володіє ситуацією поверхнево, звертайтесь, мовляв, до Полтави. Подібний футбол чиновники дорожнього відомства влаштували і при відповіді на інший запит Hubs щодо кварцитів при будівництві доріг.

Важливий нюанс полягає також у тому, що Держаудитслужба звернулась в Onur з зустрічної звіркою. Але в Onur проігнорували запит аудиторів. Подібним же не публічним чином турецька компанія веде себе і у взаємовідносинах зі ЗМІ, постійно ігноруючи інтереси українських платників податків.

«З метою документального та фактичного підтвердження виду, обсягу і якості операцій та розрахунків, для з’ясування їх реальності та повноти відображення в обліку Службою автомобільних доріг… розпочато зустрічну звірку в Представництві «Онур…». Однак вказаним Підрядником не надано жодних документів…», – повідомляється в акті-перевірці.

Така поведінка турецької компанії Onur, яка є одним з найбільших будівельників державних доріг в Україні, наводить на підозри, що порушення можуть не обмежуватись 4 см шару бетону, що зненацька «розтанув». Адже саме зустрічна звірка могла дати відповідь на питання, якої якості будівельні матеріали використовував підрядник, і як їх використання вплине на довговічність дороги.

Зокрема, у акті Держаудитслужби також вказується на те, що підрядником на всіх стадіях укладання договору та його виконання використано будівельні матеріали та вироби, ціни на які нижчі, ніж рекомендовані ДП «ДерждорНДІ» (основна наукова та регламентна установа у дорожньому будівництві в Україні).

ДОКУМЕНТ – АКТ ПЕРЕВІРКИ РЕКОНСТРУКЦІЇ H-31:

*

Top