Європейський інвестиційний банк надав Україні черговий кредит в 1,59 млрд EUR. Про умови позики не повідомляється

Наразі проєктний портфель ЄІБ у державному секторі України складає 5,2 млрд EUR погоджених кредитів

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ; державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу) виділив Україні чергові 1,59 млрд EUR цільового кредиту на ремонт пошкодженої інфраструктури та відновлення критично важливих проєктів. Це другий пакет позики в рамках так званих Екстрених заходів солідарності з Україною від ЄІБ (підготовлений у співпраці з Європейською комісією).

Про кредитування одночасно заявили в ЄІБ, представництві Євросоюзу в Україні, на сайтах Кабміну України та Мінфіну.

«Рада ЄІБ за підтримки Єврокомісії затвердила виділення Україні 1,59 млрд євро фінансової допомоги ЄС», – зазначено в повідомленнях.

Водночас ніде в прес-релізах не сказано про умови надання кредиту, терміни повернення, відсотки за ним, тощо. Із наданих коштів 1,05 млрд EUR будуть надані негайно. Уточняється, що позика виділена під гарантії бюджету Євросоюзу: фінансування гарантується ЄС у межах Мандату на зовнішнє кредитування та «доповнює екстрену фінансову підтримку для України у розмірі 668 млн євро, надану ЄІБ на початку березня 2022 року».

«Це другий пакет підтримки України в межах Екстрених заходів солідарності з Україною від ЄІБ, розроблений у тісній співпраці з Європейською комісією. Це продовження екстреного пакета фінансової підтримки розміром у 668 млн EUR, який був повністю перерахований протягом місяця після початку повномасштабної війни. Як і перший пакет, це фінансування пропонується на вигідних умовах, включно з довгостроковими термінами кредитування», – повідомили в ЄІБ.

За даними Міністерства фінансів України, 639 млн EUR (з перерахованих у березні 2022 року 668 млн EUR) були спрямовані на фінансування загального фонду Державного бюджету України.

Як зазначили в ЄІБ пакет нової позики складається з двох цільових блоків:

а) негайне фінансування на суму 1,05 млрд EUR. Містить авансові виплати за вісьмома наявними фінансовими контрактами. Це допоможе українському уряду покрити першочергові короткострокові потреби у фінансуванні, надати підтримку стратегічним державним підприємствам, забезпечити негайний ремонт пошкодженої інфраструктури, відновити надання порушених комунальних послуг, підтримати термінові заходи з енергетики та енергоефективності під час підготовки до опалювального сезону.

б) відновлення реалізації фінансованих проєктів ЄІБ в Україні на загальну суму 540 млн EUR там, де це можливо, за винятком районів активних бойових дій та територій, непідконтрольних Україні. Відібрані проєкти стосуватимуться енергетики, енергоефективності, доріг, транспорту, освіти та інфраструктури, а також програм реконструкції та відновлення. Точний час цих виплат залежатиме від стану просування обраних проєктів.

В представництві ЄС в Україні запевняють, що дізнатись докладніше про надану допомогу можна на вебсторінці Єврокомісії та на вебсторінці ЄІБ. На вказаних ресурсах не вдалось знайти інформацію про умови кредитування.

Згідно даним Міністерства фінансів України, акціонерами ЄІБ є 27 країн Європейського Союзу. Банк виступає найбільшим позичальником грошових ресурсів на міжнародних фінансових ринках капіталу. З 2004 року Україна розпочала співпрацю з ЄІБ щодо створення нормативно-правової бази з метою залучення його ресурсів для реалізації інфраструктурних, енергетичних, природоохоронних та інших інвестиційних проектів.

Станом на 01 липня 2022 року загальний обсяг наданих ЄІБ фінансових ресурсів в Україні, як в державному, так і приватному секторі, складає більше 7,5 млрд EUR.

Проєктний портфель ЄІБ у державному секторі складає 25 проектів загальним обсягом 5,2 млрд EUR. З них: на стадії реалізації – 21 проєкт загальним обсягом 4,55 млрд EUR. Детальніше можна подивитись за лінком.

В рамках реалізації цих проектів станом на 01 липня 2022 р. використано 1,533 млрд EUR, у т .ч. в 2020 році – 104,29 млн EUR, у 2021 році – 163,84 млн EUR та у 2022 році – 668 млн EUR, з яких 639 млн EUR було спрямовано на фінансування загального фонду Державного бюджету України.

*

Top