Україна запустила світовий тренд на military-tech стартапи – Руслан Алієв

Державі потрібно створити умови для інвесторів, які своїми грошима масштабують успішні українські military-tech стартапи

Повномасштабне вторгнення росії, попри всі свої трагічні наслідки, відкрило для України нові можливості, яких раніше не було.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав український бізнесмен та фінансист Руслан Алієв.

«Повномасштабна війна призвела до не менш повномасштабних проблем в економіці України. Їх вирішення буде надзвичайно складним питанням та потребуватиме не лише таланту державних управлінців, а й розуміння та ефективного «саморозвитку» з боку простих громадян», – пише експерт.

За його словами, війна відкрила для країни можливості, яких раніше не було, а саме – потенціал у сфері військових технологій.

«Тенденція, що розпочалася 24 лютого 2022 року, триватиме значно довше за російсько-українську війну, оскільки будь-який мирний договір та навіть повноцінна перемога України не змінить того факту, що світ – багатополярний, і кожна його країна побачила, що саме потрібно розвивати та покращувати у себе «про всяк випадок», – зазначає Алієв.

За його словами, на сьогодні в Україні існують та розвиваються десятки, а можливо навіть сотні стартапів у сфері military-tech, і ледь не щодня з’являються нові, тому що постійно виникають ідеї щодо вирішення тієї чи іншої проблеми, підвищення ефективності тощо.

«Переважній більшості таких стартапів достатньо мікроінвестицій для розвитку на початкових етапах та «становлення на ноги». На тематичних заходах ви легко знайдете проєкт, якому для запуску та демонстрації перших реальних результатів буде абсолютно достатньо мільйона гривень.

До того ж вам зовсім не обов’язково самотужки вносити цей мільйон – інвесторів може бути багато, і саме тому мова про мікроінвестиції. Хоча насправді навіть 1 мільйон гривень – це на сьогодні вже не настільки багато, наскільки хотілося б», – пише фінансист.

Він вказує, що сьогодні за мільйон гривень вже практично неможливо купити комфортне житло в Києві, але цієї суми цілком достатньо навіть для диверсифікованого інвестування у технологічні стартапи.

При цьому, за словами Алієва, Україна вже знаходиться на шляху до іноземних макроінвестицій, але для їх отримання необхідно стимулювати внутрішні мікроінвестиції, підвищуючи фінансову грамотність своїх громадян та розвиваючи підприємницький талант народу, щоб забезпечити розвиток military-tech стартапів.

«Таким чином держава не матиме клопоту з «відбором найкращого» та самостійним фінансуванням проєктів, а в умовах ринку виживатимуть та розвиватимуться лише найкращі стартапи, і сфера військових технологій в Україні отримає додатковий імпульс. Для цього достатньо вкласти державні кошти у створення освітніх курсів та проведення відповідних інформаційних кампаній. Все інше люди зроблять самі», – розповідає експерт.

Після цього, за його словами, державі залишиться тільки створити умови для закордонних інвесторів, які своїми грошима «масштабують» успішні українські military-tech стартапи від розміру малого/середнього бізнесу до реально великих компаній.

*

Top