Силовики та Держекспортконтроль паралізували експорт державної ОГХК та приватної титанової компанії «Велта» – ЗМІ

Компаніям заблокували видачу експортних ліцензій

В останні кілька місяців державна «Об’єднана гірничо хімічна компанія» (ОГХК) та приватна титанова компанія «Велта» зазнають безпрецедентного тиску з боку представників українських силових структур, пише видання «Аргумент».

Наприкінці липня приватна титанова компанія «Велта» заявила про тиск з боку правоохоронних органів з ознаками рейдерства. У серпні Фонд гарантування вкладів фізосіб виставив на торги майновий комплекс компанії через невиплату кредиту в одному з раніше ліквідованих банків. А в листопаді «Велта» отримала офіційну відмову від Державної служби експортного контролю в отриманні експортних ліцензій на продаж продукції за своїми чеськими, американськими та китайськими контрактами.

З аналогічними труднощами зіткнулася також ОГХК – найбільше державне підприємство галузі.

21 вересня ОГХК заявила про тиск на компанію з метою її дискредитації перед європейськими та американськими партнерами, а також дезавуювала звинувачення у постачанні титанового концентрату в рф.

У жовтні компанію позбавили виплати 105 млн. грн. експортного ПДВ, який раніше регулярно щомісяця виплачувався. У середині листопада 2022 р. Фонд держмайна призначив внутрішній аудит ОГХК та почав вивчати контракти з американськими та європейськими компаніями. А 19 листопада ОГХК змушена була визнати, що через затягування з боку Держекспортконтролю з видачою ліцензій фактично весь «західний» експорт держкомпанії було зупинено.

За словами керівника профкому Іршанського ГЗК Руслани Примасюк, роботу державних Іршанського та Вільногірського ГЗК практично зупинено з вини держорганів, які створюють штучні перепони експорту продукції. Через те, що керівник Держекспортконтролю Олександр Павличенко вже два місяці під різними приводами затягує видачу експортної ліцензії, держава не може завершити виконання експортних контрактів на постачання титанового концентрату американській компанії The Chemours Company та глобальному трейдеру TRAXYS EUROPE S.A.

За інформацією видання, метою силовиків є тиск на найбільшого приватника з метою його дискредитації та виведення з ринку, а в держкомпанії планується змінити склад правління та відкоригувати вектор розвитку, що намітився.

*

Top