Російська ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова, що перебуває під санкціями, може досі контролювати Демурінський ГЗК, – ЗМІ
На фото Михайло Шелков, акціонер російської ВСМПО-Авісма

Підприємство видобуває стратегічну титанову сировину. 17 січня ВАКС вирішуватиме чи стягнути цей актив на користь України

Російський виробник металічного титану, корпорація ВСМПО-Авісма, яка є важливою складовою воєнно-промислового комплексу рф, може досі контролювати український Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат (ДГЗК). І це попри те, що росіяни продали 75% акцій материнської компанії Limpieza Limited на Кіпрі. До такого висновку у своїй статті дійшло профільне інформагентство NADRA.INFO.

Важливість цієї справи для України полягає у тому, що ДГЗК видобуває та збагачує титанову сировину у Дніпропетровській області.

Видання аналізує матеріали, зібрані під час розгляду Вищим антикорупційним судом (ВАКС) справи за позовом Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави активів акціонера ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова.

Нагадаємо, кіпрська компанія Limpieza Limited, яка володіє Демурінським ГЗК, змінила структуру власності 20 лютого 2022 року. Тобто за чотири дні до повномасштабного вторгнення рф в Україну. А саме 75% акцій Limpieza Limited купила компанія Bolatico Limited громадянки України Світлани Ільтьо.

Щоправда, в українському реєстрі кінцевим бенефіціарним власником Демурінського ГЗК досі вказано росіянина Михайла Шелкова. Представники ГЗК і адвокати в суді стверджують, що Світлана Ільтьо є справжнім інвестором у титановий бізнес, Михайло Шелков більше немає ніякого стосунку до Limpieza Limited та Демурінського ГЗК, а дані в реєстрі про зміну власника не оновили з об’єктивних причин.

Водночас, на імовірне збереження впливу Шелкова на Limpieza Limited та всі бізнеси, якими володіє кіпрська компанія, може вказувати низка оприлюднених фактів і суперечностей щодо обставин продажу контрольного пакету акцій.

По-перше, 75% акцій Limpieza Limited були продані Світлані Ільтьо за номінальною вартістю 3750 EUR. Тоді як виручка Демурінського ГЗК за 2019-2022 роки перевищує 1,1 млрд грн (27,5 млн EUR). Також для порівняння NADRA.INFO наводить ціну, за яку Світлана Ільтьо купила 25% Limpieza Limited в 2019 р. – це $3 млн.

По-друге, Limpieza Limited має непогашену заборгованість перед російською корпорацією ВСМПО-Авісма e розмірі $9,5 млн. І Світлана Ільтьо не відповіла журналістам NADRA.INFO, що саме перебуває в заставі за цим боргом.

По-третє, представники Демурінського ГЗК спочатку запевняли, що угоду з купівлі акцій Limpieza Limited було виконано 20.02.2022 р, але потім з’ясувалося, що з росіянами за акції розрахувалися не 20.02.2022 р., а 10.03.2022 р. – на 15-й день повномасштабного вторгнення рф в Україну.

По-четверте, достеменно невідомо, чи Bolatico Limited виконала зобов’язання щодо оплати статутного капіталу Limpieza Limited, які взяла на себе в 2019 році – мало бути сплачено понад $1,18 млн до 30.06.2024 р. Хоча адвокати і запевняють, що зобов’язання виконане, підтвердження цьому немає у матеріалах справи.

По-п’яте, Служба зовнішньої розвідки зібрала дані, які свідчать про дружбу між Світланою Ільтьо та Мар’яною Шинкар. Остання до серпня 2022 р. була однією з директорів Limpieza Limited, а також залишається фінансовим директором компанії ВСМПО-Тірус ЛТД, афілійованої з російською ВСМПО-Авісма. Саме Мар’яна Шинкар була відповідальна за комунікацію Limpieza Limited з Демурінським ГЗК, а зі Світланою Ільтьо директор комбінату взагалі не знайомий.

По-шосте, як повідомляє СЗР, аудит, необхідний для укладення угоди з купівлі акцій, завершився на три дні пізніше, ніж начебто було підписано договір купівлі-продажу акцій.

По-сьоме, за даними Державної податкової служби, у 2019-2022 роках Світлана Ільтьо не мала жодних офіційних доходів в Україні.

По-восьме, ані російська корпорація ВСМПО-Авісма, ані російські ЗМІ, публікації яких аналізували NADRA.INFO, не повідомляли про вихід ВСМПО-Авісма з Limpieza Limited чи проекту Демурінського ГЗК. Хоча гучно звітували про купівлю комбінату в 2012 році.

Крім переліченого, на момент укладення угоди Михайло Шелков, ВСМПО-Авісма і Limpieza Limited були під санкціями РНБО. Тобто, громадянка України Світлана Ільтьо придбала акції підсанкційної компанії у підсанкційного громадянина рф.

Чи стягувати Демурінський ГЗК в дохід держави, Вищий антикорупційний суд (ВАКС), як очікується, вирішить на засіданні 17 січня 2023 року.

*

Top