Півтори тисячі компаній згорнули або скоротили свою діяльність на росії, – KSE (інфографіка)

Аналітики вже ідентифікували позицію 2045 компаній щодо діяльності в рф

1463 іноземних компаній з 73 країн та 55 галузей скоротили, призупинили або припинили діяльність в росії (станом на 22 травня 2022 року). Про це у своєму аналізі пише KSE Institute (центр при Київській школі економіки) в межах проєкту «Самосанкції».

За даними аналітиків, на цю дату вони ідентифікували вже близько 2045 компаній та організацій і їхню позицію щодо роботи на ринку рф, близько половини з них – публічні (див. також нижче «Топ-10 країн і галузей за кількістю компаній з бази KSE», які присутні на росії):

а) кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 430 (+8 за тиждень).

б) кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1033 (+16 за тиждень).

в) кількість компаній, які продовжують діяльність на росії (статус KSE «залишаються») – 582 (+2 за тиждень).

Для приблизно 400 публічних груп компаній був індентифікований (за можливості) їхній операційний бізнес в рф (наявність контрольної частки в юридичній особі). Це дозволило підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу – близько $113 млрд, загальну локальну виручку – $200 млрд, персонал – майже 0,7 млн людей.

З цих 400 компаній ті, які оголосили про повний вихід з росії, станом на 22 травня мали $32 млрд річного доходу та $19 млрд капіталу. Компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали річний дохід у розмірі $63,8 млрд та $34,9 млрд капіталу (див. нижче «Економічні показники близько 400 публічних топ-компаній, які працюють/працювали в рф (за даними KSE)»).

Економічні показники близько 400 публічних топ-компаній, які працюють/працювали в рф (за даними KSE)

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в рф, різко зростав до середини березня, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється. Але за цей час аналітики спостерігають зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку рф. Тим не менше, більше половини (50,4%) компаній вже заявили про вихід з рф, хоча 28,6% все ще залишаються присутніми в країні.

Як західний бізнес покидає росію в динаміці – з 17 березня до 19 травня 2022 року (за даними KSE)

Дії компаній у секторальному розрізі (на підставі бази даних KSE з не менше 50 компаній-представників на індустрію) і у розрізі країн (на підставі бази даних KSE, з не менше 40 компаній-представників на країну) наведені нижче у графіках:

Деталізація по компаніям сектору консалтингу, аудиту та юридичних послуг

З першого тижня березня 2022 року компанії, що надають професійні послуги, такі як аудит, консалтинг та юридичні послуги, почали заявляти про свій вихід з рф. Загалом база KSE налічує 48 компаній, які повністю або частково залишили ринок. Серед них:

  • Аудиторські компанії PwC, KPMG, Ernst & Young, Deloitte, Grant Thornton
  • Консалтингові компанії: Accenture,  Mckinsey, BCG, Kearney, Oliver Wyman
  • Юридичні компанії: Baker McKenzie, Allen & Overy, Clifford Chance, Freshfields, Dentons, DLA Piper, Norton Rose Fulbright, Hogan Lovells and White & Case.

«Більшість компаній анонсували розрив юридичних зв’язків зі своїми російськими офісами, які стали новими незалежними фірмами, а також переміщали своїх співробітників за кордон. Для деяких фірм зв’язки між офісами компаній в снд були дуже міцними, а офіси в росії – головними для всього регіону. Вихід з ринку для них означає велику організаційну перебудову», – пояснили в KSE.

За інформацією центру, у травні 2022 року санкції, запроваджені урядами Великобританії та США, з одного боку, формалізували вихід компаній, з іншого боку, його прискорили. Ці країни заборонили експорт бухгалтерських, аудиторських та PR послуг на росію. Для російських компаній це означає, що вони не зможуть отримувати кращий світовий досвід для розвитку бізнесу та відмивання своєї репутації.

Юридичні послуги поки під санкції не потрапили (наразі США обговорюють їх введення з урядом Великої Британії). Тим не менше, якщо до 24 лютого у москві працювало понад 20 міжнародних юридичних фірм, то вже у квітні мало хто з них залишився. Одиничні компанії продовжують обслуговувати російських клієнтів, незважаючи на закриття офісів. Серед них: Latham & Watkins, White & Case та Debevoise & Plimpton. Але і ці компанії роблять запити до судів про відмову представляти інтереси російських компаній.

Нагадаємо, на початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву «Самосанкції» (SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність.

Для підготовки бази даних центр використовує ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. Збирає щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. У томі числі створений Telegram-бот для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії.

Пояснення щодо статусу компаній на російському ринку за алгоритмом KSE :

а) «leave»‎ або «виходять»‎ – компанії, які опублікували на своєму офіційному сайті (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні – FT, NYT тощо), що повністю завершують роботу в росії; або компанії, які офіційно повідомили, що тимчасово скорочують операції в рф;

б) «wait» або «вичікують» – компанії, які опублікували на офіційному своєму сайті (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні – FT, NYT тощо), що вони скорочують лише частину бізнес-операцій, продовжуючи роботу по інших операціях; або компанії, які повідомили, що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність;

в) «stay» або «залишаються» – компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в росії, а також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в росії або новин щодо їх виходу не було знайдено.

*

Top