Кадрові ініціативи ФДМ негативно позначилися на роботі найбільших державних підприємств титанової галузі – ЗМІ

За попередніми оцінками, приватизаційна привабливість підприємств ОГХК знижується

Аналіз економічної діяльності Об’єднаної гірничо-хімічної компанії (ОГХК) за підсумками першого кварталу 2023 року демонструє, що рік роботи в умовах війни підприємство пережило із меншими втратами, ніж за кілька останніх місяців кадрових реформ нинішнього керівництва Фонду державного майна (ФМД) – Рустема Умєрова та Дмитра Клименкова.

До такого висновку дійшло видання «Мінпром» у ході аналізу господарського стану державних підприємств, що входять в ОГХК

Нагадаємо, нещодавно ФДМ прийняв рішення про звільнення 65 директорів держкомпаній.  ОГХК була однією серед перших державних компаній, де було змінено керівника, менеджмент та склад правління.

«Призначення до складу правління ОГХК колишнього ТОП-менеджера російських компаній Д. Каландадзе, заміна В. Іткіна на Я. Максименка на посаді в.о. голови правління, повернення до складу правління раніше звільненого Є. Перелигіна вже спричинили виникнення багатомільйонних операційних збитків, невиконання планів гірничих робіт, зниження обсягів випуску готової продукції, проблеми з відвантаженням та укладанням нових контрактів», – пише «Мінпром».

Як зазначається в публікації, незважаючи на те, що проблем з енергоресурсами, інфраструктурою та безпекою праці в поточному році стало набагато менше, у березні 2023 р. план гірничих робіт філією ОГХК Вільногірський ГМК (ВГМК) виконано лише на 50%. Очікуваний обсяг випуску продукції у квітні 2023 р. – утричі нижчий ніж у 2021 р.

Оскільки значну частину березня 2023 року підприємство простоювало та не здійснювало фінансування розробки рудоносного шару – половину квітня-2023 року підприємство також буде простоювати. Через відсутність фінансування вскришних робіт та зниження обсягів виробництва, для відновлення докризових обсягів випуску продукції ВГМК потрібно буде від 2 до 3 тижнів інтенсивної роботи тільки на накопичення колективного концентрату для подальшого збагачення. Тобто виробничі проблеми березня-квітня 2023 року будуть відчутні протягом усього першого півріччя.

Інше добувне підприємство ОГХК – Іршанський ГЗК – взагалі простоює з жовтня 2022 р.

«Нове керівництво ОГХК, наче планує в найближчому майбутньому показово перезапустити виробництво для звітності перед ФДМ, але з урахуванням відсутності контрактів та реалізації продукції, які забезпечують надходження коштів, на одному ентузіазмі комбінат зможе пропрацювати не більше тижня», – робить висновок видання.

Щодо самої ОГХК, то за оцінкою «Мінпрому», приватизаційна привабливість як самої компанії, так і підприємств, що входять до її складу, вперше за останні роки має стійку тенденцію до зниження.

«Окрім щомісячних фінансових збитків, які завдає простоювання обох видобувних підприємств (ВГМК та Іршанський ГЗК), через низьку ефективність політики продажів, станом на 01.04.23 г. весь обсяг виробленого у березні рутилу, циркону та ільменіту так і залишився не реалізованим. Разом з тим, у березні так і не було відвантажено 15 000 т ільменіту для американської Chemours за раніше укладеним контрактом та станом на сьогоднішній день, лот до кінця так і не сформований», – повідомляється в статті.

За попередніми оцінками, валовий дохід компанії ледве покриває її витрати на енергоносії та виплату заробітних плат, при тому, що через систематичні простої працівники отримують не повну ставку, а 2/3 від тарифу. Також вперше в історії компанії, операційний збиток за результатами першого кварталу може сягнути 120-150 млн грн, а у другому кварталі цей показник взагалі може збільшитися вдвічі.

«Парадоксально, але шоковий 2022 р. ОГХК закінчила із прибутком, а оптимістичний 2023 р. зустрічає зі збитками», – резюмує видання.

*

Top