Фінансист Андрій Волков розповів про можливе зростання цін в Україні за півроку та сценарії їх стримування
Андрій Волков, засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс»

Потрібно вивести виробництво на рівень, який відповідатиме внутрішньому попиту

Засновник та керуючий партнер групи компаній «Інвестохіллс» Андрій Волков розповів, що буде з українською економікою після закінчення війни у разі, якщо воєнний стан в країні триватиме 3–6 місяців. Своїми думками він поділився з виданням Mind.

Насамперед, за прогнозами бізнесмена, на нас очікує високий рівень інфляції.

«Справа в тому, що уряд змушений був увімкнути «друкарський верстат» для того, щоб забезпечити соціальні виплати, – каже він. – До цих виплат також додаються різноманітні пільгові програми кредитування. Наприклад, у березні уряд ухвалив дві Постанови – № 274 та № 312 – з поправками до програми «5-7-9», які дають можливість бізнесу в умовах воєнного стану кредитуватися під нуль відсотків».

Кампанія з «роздачі» коштів, не забезпечених збиранням податків та виробництвом товарів в Україні, призведе, за словами Андрія Волкова, до розкручування інфляції вже протягом найближчих місяців. Тому що свою діяльність, за різними оцінками, заморозили або повністю припинили від 30 до 50% виробників.

«Підприємства, що залишилися, фізично не зможуть випускати такий обсяг продукції, щоб підкріпити грошову масу, що зростає. Товарні запаси вичерпаються і почнеться зростання цін. Точніше, воно вже почалося. За моїми оцінками, споживча інфляція у 2022 році становитиме близько 30%», – прогнозує засновник «Інвестохіллс».

Водночас він зауважив, що, безумовно, уряд не може діяти інакше.

«Будь-яка підтримка населення та бізнесу в умовах війни – правильне рішення. І якби військові дії тривали кілька місяців, істотних наслідків для економіки від емісії не було б. Але, оскільки війна затягується, необхідно вживати рішучих заходів», – вважає Андрій Волков.

Щоб стримати ціни та не допустити їхнього неконтрольованого зростання фінансист бачить три сценарії.

«Найгірший сценарій – це різке скорочення споживання товарів. Більш «м’який» варіант – відновлення імпорту при безперервному потоці коштів з боку іноземних партнерів у обсягах, достатніх для підтримки такого імпорту. І це цілком реально здійснити, якщо вдасться досягти розблокування портів. Але найправильніший шлях – це перезапуск української економіки та виведення виробництва на рівень, який відповідатиме внутрішньому попиту», – каже бізнесмен.

*

Top