Бізнес закладає курс долара на рівні 44 грн в бюджети на 2025 рік – ЄБА

Відносно до попередніх років інвестиційні наміри компаній стали більш стриманими

Середній курс долара, який закладають у бюджети на наступний 2025 рік керівники членських компаній Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА), складає 44 гривні за долар. Для порівняння, у 2024 році бізнеси закладали 41 грн/$, а у 2023 році – 43 грн/$.

Про це повідомляється на сайті ЄБА з посиланням на результати опитування «Прогнози бізнесу на 2025 рік».

В Асоціації зазначили, що 53% компаній прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2025 році. Минулого року на зростання бізнесу сподівались 58% керівників. Третина опитаних директорів, 33%, розраховують у 2025 році втримати бізнес-показники на рівні попереднього року, а 14% прогнозують негативну динаміку (13% минулого року).

ІНФОГРАФІКА

Прогнози фінансових показників на 2025 рік у гривні майже ідентичні до прогнозів попереднього періоду. 72% керівників очікують на зростання доходів у гривні. І тільки 15% очікують падіння. Зростання до 10% прогнозують 35% директорів, зростання на 11-20% – 23%, і зростання на 21% та вище очікують 14% респондентів.

Водночас на зростання доходів у натуральному виразі розраховують 46%, а в доларах – 43%. Падіння доходів у натуральному виразі прогнозують 21% підприємців, у доларах – 27%.

Відносно до попередніх років інвестиційні наміри компаній стали більш стриманими. Кількість компаній, що планують впроваджувати нові масштабні інвестиційні проєкти у 2025 році впала до 16%.

Нагадаємо, великі інвестпроєкти планували 26% компаній у 2024 році та 19% у 2023 році. Втім середня вартість запланованих проєктів зросла. У 2025 році вона складатиме в середньому $9 млн ($8 млн у 2024 та $3 млн у 2023 році).

Незначним чином зменшилась і кількість компаній, що планують інвестиції в соціальні ініціативи, – з 65% у 2024 до 59% у 2025 році. У середньому бізнес планує спрямовувати на такі проєкти 6% від доходів компанії. У 2024 та 2023 роках ці показники складали 6% та 8% відповідно.

До топ-3 пріоритетних завдань уряду бізнес традиційно відніс боротьбу з корупцією, необхідність проведення судової реформи та встановлення верховенства права, забезпечення макроекономічної стабільності, а також проведення податкової та митної реформ.

В дослідженні «Прогнози бізнесу на 2025 рік» взяли участь 92 керівники компаній-членів ЄБА. Опитування проводилося з 6 до 29 серпня 2024 року.

Також в Асоціації прокоментували, законопроєкт про підвищення податків №11416-д, прийнятий днями Верховною Радою. На думку ЄБА, будь-яке додаткове оподаткування сумлінного бізнесу може спотворити конкурентне середовище, оскільки працювати в «білу» стане економічно невигідно. Це змусить частину білого бізнесу мігрувати в тінь, щоб вижити під час війни.

Тож, на думку бізнесу, саме дієва боротьба з тіньовим сектором економіки здатна забезпечити стале джерело доходів бюджету та оздоровити економіку. За оцінками дослідження Інституту соціально-економічної трансформації, держбюджет недоотримує близько 400 млрд грн від тіньового сектору. Ця сума відповідає обсягу додаткових коштів, яких наразі не вистачає в держбюджеті.

Асоціація нагадує, що надавала ряд ідей щодо альтернативних джерел наповнення бюджету. Наприклад, додаткове оподаткування азартних ігор та ринку вживаних авто, скорочення деяких державних видатків.

В ЄБА зазначили, що з точки зору ІТ-індустрії пропозиція підвищення податків суперечить ідеї створення правового режиму Дія Сіті, згідно з яким було зафіксовано 25 років незмінних податкових умов. Зміни умов в Дія Сіті можуть призвести до збільшення собівартості послуг та втрати конкурентоздатності на світовому ринку, потенційного виходу компаній з правового режиму Дія Сіті та навіть до інвестиційної релокації в інші юрисдикції.

За оцінками експертів, якщо податкові зміни будуть запроваджені, це може призвести до падіння ІТ-галузі до 30% вже у 2025 році, скорочення кількості робочих місць, зменшення валютної виручки та податкових надходжень.

В контексті пропозиції підвищення ставки податку на прибуток для банків, на думку експертів Асоціації, фіскальний ефект від такого рішення буде нетривалим і суттєво зменшить надходження від виплати дивідендів державних банків вже у наступному році. Таке рішення матиме суттєві негативні наслідки для публічних фінансів. До того ж, запровадження такого зобов’язання ретроспективно є тривожним сигналом для всіх секторів економіки, підкреслить ризиковість регуляторного середовища та знизить бажання інвестувати в Україну.

Різка зміна фіскальної політики може негативно вплинути на забезпечення банків капіталом та створити необхідність докапіталізації. У випадку з державними банками необхідність докапіталізації потягне за собою додаткові видатки з державного бюджету. Тож фіскальний ефект від цього рішення може бути знівельований багатьма довгостроковими негативними наслідками.

Асоціація звертає увагу на фіскальний потенціал тіньового сектору. Серед опитаних керівників членських компаній ЄБА 35% визначають податкову та митні реформи серед ключових пріоритетних завдань.

*

Top