Бізнес проти запровадження прогресивної шкали оподаткування. Заява ЄБА щодо законопроєкту про збільшення ЄСВ та ПДФО

Бізнес вважає передчасним підвищення податків, враховуючи відсутність ефективної боротьби з корупцією та тіньовою економікою

Минулого тижня у Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт №7406 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Цей документ викликав негативну реакцію у частини бізнеса, зазначили Hubs.ua в Європейській бізнес асоціації (ЄБА).

«Зазначимо, що сама назва проєкту закону вводить читача в оману – у назві згадується лише ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), тоді як проєкт пропонує зміни і по ПДФО (податок на доходи фізосіб)», – кажуть в асоціації.

В ЄБА зауважили, що у документі пропонують вибіркову зміну правил лише стосовно оподаткування заробітних плат. Зокрема мова йде про запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб: для ПДФО ставки 9% — 18% — 25%; для ЄСВ 11% — 22% — 29%.

«Очевидно, що такі заходи в період війни є руйнівними для бізнесу, який продовжує працювати, підтримувати країну, співробітників та виплачувати заробітні плати. Особливо на собі це відчує сумлінний бізнес, який прозоро виплачує високі заробітні плати кваліфікованим працівникам», – вважають в асоціації.

Представники бізнесу наголошують, що будь-які дії, спрямовані на посилення зарегульованості, збільшення податкового навантаження можуть спричинити негативні явища: збільшення вартості товарів та послуг сумлінних компаній, тінізацію оплати праці та загалом економіки, імовірну втрату кваліфікованих кадрів, тощо. Це не сприятиме відновленню економіки, зменшенню безробіття та покращенню соціально-економічної ситуації.

«Зокрема, нововведення не вплинуть і на скорочення розриву у розмірі податкового навантаження на платників ПДФО і ЄСВ та користувачів існуючих в Україні низько-податкових режимів», – наголошують в ЄБА.

Більше того, бізнес вважає передчасними будь-які розмови про підвищення податків, враховуючи відсутність ефективної боротьби з корупцією, ситуацію з тіньовою економікою, тощо.

ЄБА від імені тієї бізнес-спільноти, яку вона представляє, звертається до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики з проханням не підтримувати проєкт Закону №7406 як такий, що містить суттєві ризики для сумлінного бізнесу та економіки країни загалом.

Законопроєкт №7406, зареєстрований у ВРУ 25 травня 2022 року. Його автори – 12 народних депутатів. Першим номером у спису зазначений Дмитро Разумков.

*

Top