Адаптація, відновлення та розвиток «попри все» – Олександр Лимар про економіку України

Про ключові причини чергового зниження у 2023 році облікової ставки НБУ

Феноменальна здатність українців та національного бізнесу до адаптації, відновлення та розвитку «попри все» стали ключовими причинами вже третього зниження облікової ставки за 2023-й рік та покращення прогнозів.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав підприємець та фінансовий експерт Олександр Лимар.

Днями Національний Банк України знизив облікову ставку на 4 відсоткових пункти – з 20% до 16%, покращив прогноз зростання національного ВВП з 2,9% до 4,9% та переглянув прогноз інфляції, встановивши його на рівні 5,8% у 2023 році (раніше прогноз становив 10,6%).

«Для цього була ціла низка причин: бізнес та населення краще адаптуються до умов війни, ніж очікувалося, обсяги врожаю перевищують попередні оцінки, спостерігається розвиток альтернативних шляхів експорту та збільшення видатків бюджету», – зазначив Олександр Лимар.

Проте прогноз на 2024-й рік залишається «обережним»: зростання ВВП – 3,6%, інфляція – 9,8%.

За словами експерта, для такої стриманості у НБУ є ряд причин, а саме – висока ймовірність продовження гарячої фази війни до кінця 2024 року та ефективні публічні комунікації.

«Покращення песимістичного прогнозу – це значно приємніше для населення країни, ніж неможливість виправдати оптимістичні очікування», – пояснив експерт свою тезу про публічні комунікації.

Крім того, Олександр Лимар написав, що позитивні економічні показники 2023 року обумовлені не стільки зростанням, скільки відновленням процесів в країні.

«Але якщо тенденції, які спостерігаються зараз, триватимуть і наступного року, то можна буде впевнено сказати, що економіка України зростає — навіть під час війни», – написав він.

Експерт впевнений, що ймовірність збереження позитивної динаміки у 2024 році дуже висока, тому що українці та національний бізнес вже продемонстрували феноменальну здатність до адаптації, відновлення та розвитку «попри все».

Нагадаємо, раніше Олександр Лимар зазначав, що на Заході зміцнюється впевненість у життєздатності української економіки, яку наразі стабілізує зазвичай негативний фактор – зберігання грошей «під матрацом».

*

Top