Законопроєкт про митне декларування автомобілів у «Дії» може запобігти корупції на митниці – думка юриста

Оцінка законодавчих ініціатив про митне декларування автомобілів у «Дії» та створення електронної бази митної вартості авто

Анна Піхотенко, адвокат адвокатського об’єднання Investment Lawyer Group (думка):

З метою запобігання використання корупційних схем на митниці та знищення корупційної складової, зокрема під час визначення митної вартості легкових автомобілів від якої розраховуються митні збори, народні депутати у кінці грудня 2023 року зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №10380 щодо особливостей здійснення митного декларування автомобілів засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг («Дія»).

Даний законопроєкт передбачає можливість подання митної декларації через портал «Дія» та запроваджує електронну базу даних, яка дозволить коригувати митну вартість як нових, так і вживаних авто.

Зокрема, згідно документу, митний орган буде здійснювати митне оформлення легкових автомобілів на підставі поданої через «Дію» електронної декларації, до якої будуть вноситися відомості щодо декларанта, особи відповідальної за фінансове врегулювання, фінансові та банківські дані (у разі подання декларації підприємством). А також – відомості про легковий автомобіль: код товару згідно з УКТ ЗЕД, рік виготовлення, марка, комерційний опис (модель), ідентифікаційний номер (Vehicle Identification Number), тип палива або джерело енергії, об’єм двигуна, найменування країни походження, найменування країни відправлення, фактурна вартість.

У разі подання електронної декларації розрахунок суми митних платежів буде здійснюватися автоматично на підставі внесених декларантом відомостей.

Підписання буде відбуватись шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису. Декларант буде перераховувати на рахунок митного органу кошти як попереднє грошове забезпечення сплати митних платежів.

Декларацію можна буде подати завчасно митному органу, який має здійснювати пропуск на митну територію України та митне оформлення вказаного автомобіля. Але не пізніше одного дня з дати прибуття легкового автомобіля до зазначеного митного органу.

Декларант або уповноважена ним особа повинен буде надати митному органу реєстраційний документ на легковий автомобіль (у разі наявності) та документ, що підтверджує його право власності на нього ( у разі відсутності в технічному паспорті відомостей про власника легкового автомобіля). Інші документи митні органи не мають право вимагати, крім випадків, подання документів, що підтверджують вартість легкового автомобіля у разі неможливості перевірки його митної вартості з використанням Бази даних митної вартості легкових автомобілів.

В подальшому, після ввезення транспортного засобу на митну територію України, декларант або уповноважена ним особа має пред’явити авто для здійснення митного контролю та повідомити посадовій особі про факт подання електронної митної декларації та її реєстраційний номер, присвоєний автоматизованою системою.

Автори законопроєкту пропонують щоб оформлення автомобіля завершувалося в найкоротший можливий строк, але не більше ніж одну годину з моменту пред’явлення митному органу легкового автомобіля, подання митної декларації та всіх необхідних документів і відомостей, передбачених цим проєктом.

Сподіваємось, що строки, запропоновані народними обранцями, будуть дійсно дотримуватись працівниками митниці. І законопроєкт насправді виправдає поставлені цілі, зокрема щодо доступності, зручності, швидкості та ефективності митного оформлення автомобілів.

Відмовити у здійсненні митного оформлення, згідно законопроєкту, мають право лише у разі невідповідності задекларованих даних характеристикам легкового автомобіля, сплати митних платежів не в повному обсязі або відсутності гарантії забезпечення їх сплати, а також у разі заборони чи обмежень на ввезення таких легкових автомобілів.

Також проєктом закону передбачено ряд дій митних органів у разі порушень у роботі Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема, прийом документів у інший спосіб.

Що стосується нарахування митних платежів, то воно буде здійснюватися з урахуванням відомостей Бази даних митної вартості легкових автомобілів –  системи, що буде містити відомості про вартість нових моторних транспортних засобів. Для визначення у Базі даних митної вартості авто, які вже були у користуванні, буде застосовуватись вартість нового легкового автомобіля з урахуванням коефіцієнта віку.

Законопроєктом також передбачено, що митна вартість транспортного засобу може підлягати коригуванню. Це відбудеться у разі, якщо заявлена митна вартість оцінюваного легкового автомобіля є меншою ніж вартість авто ідентичного за маркою, комерційним описом (моделлю) та характеристиками, необхідними для оподаткування та сплати митних платежів. Мова йде про вартість, яка визначена у Базі даних митної вартості легкових автомобілів. Про це декларанту буде повідомлено в письмовій формі засобами «Дії».

Механізм коригування заявленої митної вартості не застосовується до нових легкових автомобілів, а також у разі, якщо вартість задекларованого авто не може бути визначена з використанням засобів Бази даних митної вартості легкових автомобілів.

Дещо залишиться і незмінним в реєстрації транспортних засобів. Зокрема, норма про те, що державна реєстрація авто здійснюється лише за умови відповідності екологічним нормам, встановленим законодавством.

Насправді запропонований законопроєкт є досить привабливим з огляду на те, що дає можливість ліквідувати корупційні ризики у сфері розмитнення авто, та робить процедуру їх ввезення на територію України досить зручною, швидкою та доступною для громадян. Тим паче, що останні вже неодноразово відчули на собі всі переваги у користуванні порталом «Дія».

Тож, залишилося лише дочекатися його прийняття Верховною Радою та сподіватися, що ніхто не стане цьому на заваді.

Публікації у розділі Дискусії у форматі «Колонка» відображають думку виключно автора тексту, вказаного на початку статті. Позиція автора колонки може не співпадати з точкою зору редакції Hubs.ua. Видання залишає за собою право публікувати думку інших авторів щодо викладених у цій статті тем.

*

Top