Що таке схема намірів забудови земельної ділянки та як її отримати?

На правах реклами

Відповідно до чинного українського законодавства перед тим, як розпочати будівельні роботи, необхідно обов’язково отримати дозвіл або подати повідомлення про виконання будівельних робіт. На час дії воєнного стану та протягом року після його припинення/скасування в Україні можна не отримувати будівельний паспорт, а обмежитись будівництвом на основі схеми намірів забудови земельної ділянки. В цій статті ми поговоримо про те, що таке схема намірів забудови земельної ділянки та як її отримати.

Схема намірів забудови: що потрібно враховувати?

Схема намірів забудови земельної ділянки – це графічний матеріал. На ньому відображаються:

  1. Місце розташування споруд та будівель на земельній ділянці.
  2. Фасади (як в звичайному вигляді, так і в розрізі).
  3. План забудови.
  4. Відмітки максимальної висотності.
  5. Загальна площа побудов та ін.

Окрім цього, в схемі намірів забудови земельної ділянки зазначаються інженерні забезпечення та відстань від сусідніх ділянок та інших побудов. В більшості випадків люди зіштовхуються з поняттям схема намірів забудови у випадках, коли потрібно подати документи на отримання будівельного паспорта. Це один із обов’язкових пунктів, який дозволить отримати початковий документ перед початком будівництва.

Ескіз надається головному архітектору для прийняття рішення про доцільність видачі будівельного паспорта. Ескіз має бути придатним для здійснення забудови в конкретному регіоні. Про що йде мова? Будівля має відповідати нормам по фасадній частині та висотності.

Серед загальних даних, які вказуються в схемі намірів забудови: фасади та їх ескізи, план покрівлі, розрізи, поверхневі плани. При необхідності може знадобитися виготовлення повної робочої документації, а саме: архітектурних та конструктивних рішень, проєктів  інженерних систем та ін. Процес підготовки всіх цих документів варто довірити професіоналам https://prikhodko.com.ua/.

Документи, які знадобляться для оформлення схеми намірів забудови

Перелік необхідних документів безпосередньо залежить від того, який вид об’єкта нерухомості буде зводитись. Також особливе місце займає проблематика споруди. Серед базового пакета документів:

  1. Документи на земельну ділянку.
  2. При наявності – топографічна зйомка.
  3. В процесі проведення реконструкції – технічний паспорт.

Для того, щоб надалі оформити будівельний паспорт, треба підготувати: заяву, надати копії документів (паспортні дані та ІНН), проєкт будівництва. З метою конкретизації може знадобитись технічна документація про побудови, які наявні на ділянці, топографо-геодезична зйомка, характеристика інженерного забезпечення.  На основі аналізу зібраного пакета документів приймається кінцеве рішення щодо видачі будівельного паспорта.

Чому для початку варто оформити схему намірів забудови, а не будівельний паспорт? Це обумовлюється тим, що рішення про видачу будівельного паспорта приймає уповноважений на це орган містобудування та архітектури і достатньо часто можна отримати відмову на отримання цього документа з багатьох підстав. В той же самий час розробкою ескізу займається спеціалізована організація, яка просто так не відмовить Вам в його розробленні.

*

Top