Фото з сайту Czechoslovak Group
Фото з сайту Czechoslovak Group

В Україні можуть локалізувати виробництво БПЛА, снарядів, артилерійських систем, спеціальної хімії, РЕР та РЕБ

На другому Міжнародному форумі оборонних індустрій у Києві (DFNC2) низка іноземних компаній підписали угоди з українськими виробниками про спільне виробництво озброєння.

Про декілька таких виробничих колаборацій повідомив Militarnyi («Мілітарний»). Hubs.ua узагальнив інформацію видання.

Дрони Switchblade 600

Зокрема, американська AeroVironment підписала угоду про локалізацію виробництва дрону-камікадзе Switchblade 600 з українською компанією. З міркувань безпеки назву української сторони не розкривають.

Старший віцепрезидент та генеральний менеджер підрозділу баражуючих ударних систем AeroVironment Брет Хаш зазначив, що співпраця з українською компанію буде поетапною.

«Це розпочнеться з того, що, по суті, будуть відправлені компоненти підсистем… Отже, все розпочнеться з дуже простої інтеграції. А потім з часом ми локалізуємо дедалі більше систем і вдосконалимо комплекс так, щоб він став кращим, ніж є сьогодні», – сказав він.

Дрон-камікадзе Switchblade 600. Фото з сайту «Мілітарний»

Дрон-камікадзе Switchblade 600. Фото з сайту «Мілітарний»

Договір має узгодити уряд США, на що може знадобитися близько 9 місяців. Обсягів майбутнього виробництва не озвучили, але Брет Хаш зазначив, що це має бути кілька тисяч Switchblade 600 на рік.

За його словами українські військові використовують баражуючий боєприпас Switchblade 600 не так, як планувалося. Від початку ця зброя надавалася американським спецпризначенцям для ведення нерегулярних бойових дій та ураження рухомих цілей. Українські ж військові застосовують цю зброю для ураження цілей вартістю $20-25 млн, наприклад, систем протиповітряної оборони «Панцир» чи «С-300».

«Cправді важливо те, що хоча це і протитанкова ракета, та сама, що використовується в Javelin, вона не застосовується в Україні проти танків. Росіяни можуть регулярно замінювати танки. Але вони не можуть замінити дорогі системи протиповітряної оборони, тому що для роботи з електронікою є обмежена кількість технічних фахівців», – сказав Брет Хаш.

Також він зазначив, що AeroVironment працює над спрощенням експлуатації Switchblade: щоб уряд США дозволив інструкторам компанії приїжджати навчати операторів та оцінювати роботу комплексу в Україні.

AeroVironment, Inc. – американський оборонний підрядник зі штаб-квартирою в Арлінгтоні, штат Вірджинія, США. Розробляє та виробляє безпілотні літальні апарати.

Боєприпаси D&M Holding Company

Американська компанія D&M Holding Company підписала з АТ «Укроборонпром» угоду про спільне виробництво боєприпасів та спеціальної хімії.

Деталі угоди не повідомляються, водночас один із представників D&M відзначив, що компанія співпрацює з Україною від початку вторгнення і допомагає в розбудові оборонної промисловості. І ця угода є продовженням співпраці.

«Ми дуже вдячні і чекаємо на нові продукти та проєкти, над якими працює українська промисловість, щоб продовжувати нашу спільну роботу з вами надалі», – зазначив Ден Пауверс, виконавчий директор D&M Holding Company.

«Це про реальну співпрацю, тому що ця війна закінчиться, і після цього Україна матиме чудову оборонну промисловість, яка буде потрібна всьому світу. Тож ми продовжимо нашу роботу і після завершення війни», – додав інший представник компанії.

Як нагадує «Мілітарний», у вересні 2024 року стало відомо, що американська компанія D&M Holding Company відкрила на території України завод із виробництва боєприпасів. Наразі компанія вже завершила будівництво нового заводу, нарощує темпи та розширює виробництво. Вона не є організацією, що контролюватиме виробництво боєприпасів, а виступає лише будівником об’єкту.

D&M Holding Company є постачальником готових рішень із виробництва боєприпасів для урядових і комерційних клієнтів, які прагнуть отримати великомасштабні інженерні та виробничі рішення. Продукти та послуги включають проєктування та виробництво обладнання, а також інженерні та консультаційні послуги.

155-мм снаряди Czechoslovak Group

Компанія «Українська бронетехніка» підписала пакет документів про співпрацю з чеським холдингом Czechoslovak Group (CSG) з виробництва снарядів 155-мм.

Одна угода стосується постачання комплектуючих, а інша – ліцензування виробництва боєприпасів (передача технології та документації з виробництва артилерійських пострілів).

До кінця 2024 року триватиме процес отримання ліцензії, а виробництво планують розпочати на початку 2025 року.

«Плануємо за наступний рік виробництво та постачання близько 100 000 боєприпасів, а у 2026 – понад 300 000. Процес підготовки обладнання вже розпочався», – повідомив «Мілітарному» Владислав Бельбас, керівник компанії «Українська бронетехніка».

Частина боєприпасів виготовлятиметься в Україні, а частина – в Чехії. Така кооперація дасть компаніям можливість збільшити кількість виробництва боєприпасів та здешевити вартість готового пострілу.

Йдеться про виробництво стандартних 155-мм уламково-фугасних боєприпасів 155 MM HE M107, а також – 155-мм боєприпасів 155 MM HE ER-BВ VMK/MKM (боєприпас дальністю 43 км з блоком Base Bleed) та 155-мм боєприпасів 155 MM HE ER-BT VMK/MKM (боєприпас дальністю 37 км з блоком Boat Tail). Крім цього, планується виробництво інших артилерійських пострілів, а також танкових пострілів натовського калібру.

Додатково Czechoslovak Group планує виробляти в Україні й іншу оборонну продукцію: запасні частини до бронетехніки, вироби з броньованої сталі, тощо.

Czechoslovak Group (CSG) об’єднує виробничі потужності багатьох європейських заводів. Є одним із найбільших виробників артилерійських пострілів в Євросоюзі: заводи MSM, ZVS, VOP Словаччина, FM Granada Іспанія, Сербія, тощо.

«Українська бронетехніка» – українське приватне підприємство оборонно-промислового комплексу. Спеціалізується на проектуванні та виробництві техніки військового та цивільного призначення. Серед продукції: бронеавтомобілі, автомобілі швидкої медичної допомоги, міномети. Розташоване у Києві. Член Асоціації виробників озброєння та військової техніки України.

Гаубиця M777 BAE System

Міжнародна компанія з виробництва озброєння та військової техніки BAE System планує ремонтувати, а згодом і виготовляти причіпні артилерійські установки M777 в Україні.

Про це «Мілітарному» розповів Крістіан Сіар, генеральний директор підрозділу BAE-Systems в Україні

«Є кілька чудових українських компаній, які надзвичайно вразили BAE Systems. І, як я вже казав, ми співпрацюємо з однією з них, щоб розпочати технічне обслуговування. Це наша стратегія. Ми хотіли б перенести технічне обслуговування M777 в Україну, а потім, сподіваємося, також будувати їх тут», – заявив він Крістіан Сіар.

Така співпраця передбачає не тільки ремонт та підтримку працездатності гармат, а й забезпечення запчастинами та навчання персоналу.

Компанія працює над тим, щоб оцінити об’єкти української промисловості, які стануть базою для проведення ремонту та в майбутньому виробництва. З міркувань безпеки підприємства не називаються. Також не були названі терміни початку ремонту техніки та виробництва.

У січні 2024 року стало відомо, що компанія BAE Systems планує відновити виробництво гаубиць M777 та запасних частин до них. Їх ремонт вже опанували Сили логістики ЗСУ. Також рік тому BAE Systems оголосила про плани виробляти запасні частини для легких причіпних 105-мм гаубиць L119 в Україні.

Майстерня українських військових з відновлення гаубиць М777. Фото з сайту «Мілітарний»

Майстерня українських військових з відновлення гаубиць М777. Фото з сайту «Мілітарний»

 

Нагадаємо, «Укроборонпром» заявив, що під час DFNC2 досяг домовленостей про співпрацю з чотирма західними зброярськими компаніями.

Зокрема компанія підписала документи про партнерство зі зброярськими компаніями з США, Франції та Польщі. Йдеться про взаємодію у сферах боєприпасів та спецхімії, безпілотних комплексів, а також радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби.

На DFNC2 взяли участь представники близько 300 компаній з понад 30 країн.

У вересні 2024 року радник президента з стратегічних питань Олександр Камишин, заявив про те, що Україна почала виробляти 155-мм снаряди.

*

Top