Електрична тепла підлога: принцип роботи, основи монтажу, переваги і недоліки

На правах реклами

У цьому невеликому матеріалі детально розглядається електрична тепла підлога: її влаштування, особливості експлуатації, основні правила монтажу тощо. Ця система значно підвищує комфорт у квартирі чи домі, приємно підігріваючи підлогу: у міжсезоння повністю бере на себе опалення приміщень, а в холодні місяці – виконує роль додаткового обігріву. Але про все по черзі… й почнемо ми з конструкції цього обладнання.

Як влаштовані різні типи електричної теплої підлоги?

Інфрачервона (плівкова) тепла підлога

Тут в тонку полімерну оболонку вкладено карбонатний шар – завдяки електроенергії, що надходить на мідні жили, він починає випромінювати інфрачервоні промені. Таким чином тепло передається на найближчу поверхню, тобто підлогове покриття – плитку, ламінат, паркет або, наприклад, лінолеум.

Нагрівальний кабель

У процесі монтажу кабель викладають змійкою й закріплюють у потрібному положенні на монтажній стрічці, сітці або, наприклад, пінополістирольних або профільних матах із «бобишками». Теплоізольована й гідроізольована конструкція заливається бетонною стяжкою.

Нагрівальний мат

Здебільшого це резистивний кабель, ще на заводі зафіксований на сітці (змієподібно і з дотриманням певного кроку). Крім цього, поширена і карбонова тепла підлога: тут кабель складається з двох саморегульованих стрижнів, які випромінюють в інфрачервоному спектрі.

Про що пам’ятати при монтажі електричного опалення підлоги?

По-перше, ми радимо звернутися до спеціаліста, який зможе виконати усі електромонтажні роботи із дотриманням актуальних нормативів та правил безпеки.

  1. Поверхня, на яку буде вкладатися система, повинна бути рівною, сухою та чистою. Треба ретельно прибрати увесь пил та бруд.
  2. Важливо вибрати якісний ізоляційний матеріал, який забезпечить ефективне утеплення та захистить приладдя від вологи.
  3. Слід дотримуватися оптимального розташування матів або кабелів. Наприклад, теплові елементи не повинні розміщуватися під меблями, бо це погіршить теплообмін у кімнаті.
  4. Залежно від типу системи, важливо дотримуватися правильного кроку кабелю для рівномірного та ефективного обігріву.
  5. Установка якісного терморегулятора дозволить точно контролювати температуру та оптимізувати енергоефективність приладів.
  6. Розміщуючи нагрівальні елементи під плиткою (чи подібним покриттям), не вкладайте її у стик зі стінами – потрібно залишити місце для розширення матеріалу під час нагрівання.

Правила експлуатації електричної теплої підлоги

Правила користування конкретною системою ви можете прочитати в інструкції до вашої теплої підлоги. Ці моменти стосуються більшості електричних систем:

  1. Там, де встановлено підлогу з підігрівом (електричну), не ставлять великогабаритні меблі. Схему розміщення меблів й побутової техніки складають ще на етапі проєктування обігріву – цю ж схему потрібно пам’ятати, якщо раптом захочете зробити перестановку;
  2. Оптимальною вважається температура від 24 до 35℃ — не перегрівайте приладдя;
  3. Плануєте виїхати з квартири більш ніж на добу? Електричне опалення підлоги слід перевести в режим мінімального нагріву або відключити зовсім;
  4. Якщо система працює якось несправно, одразу відключіть її та зверніться до фахівців. Не проводьте діагностику та ремонт самостійно – це небезпечно та, у більшості випадків, призводить до додаткових витрат. Якщо все ж вирішили полагодити приладдя власноруч, обов’язково відключить техніку від електромережі.

*

Top