В Україні врегулювали працю домашніх працівників та захистили права персоналу при зміні власника підприємства

Законодавчі зміни приводять українське нормативно-правове поле у відповідність до європейського

У травні 2024 р. президент України Володимир Зеленський підписав одразу два закони щодо трудових відносин: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (3680-IX) та «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо правонаступництва у трудових відносинах» (3677-IX). Прийняті Верховною Радою 24 квітня цього року.

Як пояснила Hubs.ua, Юлія Нешва, головний юрисконсульт практики корпоративного права та М&А Investment Lawyer Group, їхня головна мета – приведення українського законодавства у відповідність до європейського, що є важливим для євроінтеграції України.

За її словами, першим законом було доповнено норми Кодексу законів про працю щодо регулювання праці домашніх працівників, що передбачено відповідною Конвенцією Міжнародної організації праці.

«Ці норми мають важливе значення, адже, у першу чергу, захищають права таких осіб, які виконують домашню працю в домогосподарстві у межах трудових відносин із роботодавцем. Закон визначає обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (щодо заробітної плати, захисту від неправомірних дій роботодавця, додаткових прав та гарантій для працівників, які проживають у домашньому господарстві), а також надає можливість формувати свою майбутню пенсію шляхом участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування», – розповіла юрисконсульт.

На переконання народних депутатів, авторів закону, його застосування та офіційне працевлаштування знизить рівень незадекларованої праці в Україні. Оскільки на даний момент більшість таких працівників перебувають у тіньовому секторі економіки.

Другий закон, за оцінками Нешви, захищає права працівників при відчуженні підприємства іншому власнику, що приводить українське законодавство у відповідність до положень профільної Директиви Ради ЄС. Закон встановлює, що при відчуженні бізнесу новому власнику, а також при реорганізації підприємства, права та обов’язки за трудовими договорами між працівниками і роботодавцем, що існували до цього, зберігаються та переходять до нового власника.

Більше того, не пізніше ніж за 10 робочих днів до здійснення передачі відчужувач та набувач бізнесу зобов’язані поінформувати працівників про орієнтовну дату передачі підприємства, причини передачі, правові, економічні та соціальні наслідки для працівників. Ці положення сприятимуть стабільності на ринку праці та можливості планувати власну трудову діяльність.

«Таким чином, можна зробити висновок, що Україна зосереджує зусилля на реформуванні правової системи з метою наближення національного законодавства до європейських стандартів. Це включає модернізацію законодавства і щодо зміцнення та захисту прав людини», – резюмувала юрисконсульт.

*

Top