В Полтаві відкрили Центр реабілітації з екзоскелетами та роботизованими ортезами, – Дмитро Лунін

Роботизований комплекс навчає пацієнта заново ходити та покращує навички ходьби

У Полтаві відкрили перший Центр реабілітаційної медицини. Нещодавно там побував та ознайомився з його роботою президент України Володимир Зеленський. У Центрі «ставитимуть на ноги» найважчих пацієнтів: як військових, так і цивільних.

Про це розповів начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

«Відновлюємо і після поранень на війні, і після травм в аваріях. Беремо всіх пацієнтів, які перенесли важкі захворювання: крововилив у головний мозок, захворювання суглобів і хребта, пошкодження спинного мозку, порушення опорно-рухового апарату та ушкодження нервової системи. Для Центру ми придбали найновітніше закордонне устаткування за 60 млн грн», – зазначає Лунін.

Найголовніше обладнання – це рідкісний роботизований комплекс із Південної Кореї, який має бігову доріжку й ортези на всі суглоби ніг. Апарат навчає пацієнта або заново ходити, або покращує навички ходьби. Комплекс відтворює правильну ходу, змушуючи працювати м’язи, які раніше організм з різних причин не задіював. Така апаратура є тільки у Львові, Рівному, а тепер і в Полтаві.

Центр також працює з різними інтерактивними системами для відновлення, зокрема програмованим екзоскелетом. Датчики апарату відстежують зміни в електричних сигналах організму та запускають екзоскелет, відновлюючи правильні рухи кінцівок.

Пацієнтів відновлюватимуть лікарі фізичної, реабілітаційної, спортивної медицини, ерготерапевти, фізичні терапевти, логопеди та психотерапевти.

Центр реабілітаційної медицини розташований на базі Полтавської обласної клінічної лікарні імені Скліфосовського. Нещодавно медзаклад відвідав Володимир Зеленський, де ознайомився з робою Центру, вручив нагороди військовим і медикам.

«Медицина – це важливий фронт боротьби. Тому команда Президента на Полтавщині завжди ставила цю сферу серед пріоритетів. За останні роки в області з’являлися оновлені лікарні, карети швидкої та сучасне обладнання», – резюмував Дмитро Лунін.

Раніше начальник Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомляв, що вже цього року в Полтаві також запустять перший лінійний прискорювач для лікування онкологічних захворювань. Прискорювач точно опромінює пухлину, не зачіпаючи здорові органи.

Також, як зазначав Лунін, полтавським військовим медикам передали унікальний автобус для евакуації поранених бійців і цивільних. Бус має 9 ліжок і оснащений дихальним апаратом, ношами, дефібрилятором, монітором пацієнта та забезпечений киснем.

*

Top