Роман Опімах, голова Держгеонадр
Роман Опімах, голова Держгеонадр

Спецдозвіл на Марʼянську ділянку вапняків місцевого значення в Дніпропетровській області виставлять на аукціон. Про це повідомив голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах у відповідь на запит Hubs.ua (див. нижче документ).

«З огляду на наявність кількох претендентів на отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення вапняків місцевого значення Марʼянської ділянки, що знаходиться у Криворізькому районі Дніпропетровської області, зазначені заяви будуть передані до Відділу аукціонної діяльності з метою проведення аукціону з продажу такого дозволу у встановленому порядку», – заявив Роман Опімах.

Також голова Держгеонадр повідомив перелік компаній, які подали заявки на отримання спецдозволу на Марʼянську ділянку без аукціону:

  1. ТОВ «ВІНЕРС»
  2. ТОВ «ЮМДЖИ АГРОМІН»
  3. ТОВ «ГУДВІЛ ТЕХНО»
  4. ТОВ «ЧЕСЬКО-УКРАЇНСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО «АТРЕЙДІНГЕКСПОРТ»
  5. ТОВ «Надра Стрім»
  6. ТОВ «ПРОМ МІНЕРАЛС»
  7. ТОВ «ЮК СІГМА ПЛЮС ІНВЕСТ»
  8. ПАТ «КРИВИЙ РІГ ЦЕМЕНТ»
  9. ТОВ «ВК ГІРНИЧОДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ»

«Наразі частина заяв знаходиться на розгляді, а заяви, що не відповідали вимогам Порядку, були повернуті заявникам», – уточнив Опімах.

Зокрема, заяви було повернуто ТОВ «ВК ГІРНИЧОДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ», ТОВ «ПРОМ МІНЕРАЛС», ТОВ «ЮМДЖИ АГРОМІН».

Крім того, Роман Опімах пояснив, що «віднесення корисної копалини до корисних копалин загальнодержавного або місцевого значення здійснюється лише за результатами проведення її геологічного вивчення та геолого-економічної оцінки на підставі відповідного рішення Державної комісії по запасах корисних копалин України. До їх проведення у Держгеонадр відсутні підстави вважати корисні копалини, що можуть міститись в будь-якій ділянці надр корисними копалинами місцевого або загальнодержавного значення. Наявність на сусідніх ділянках затверджених запасів корисних копалин не дає можливості визначити значення запасів нерозвіданих ділянок до проведення їх геологічного вивчення».

Нагадаємо, в грудні ЗМІ з посиланням на заяву бізнесмена Романа Каца писали, що Державна служба геології та надр України без відкритого аукціону продає ділянку вапняків Мар’янську у Дніпропетровській області. Якби Держгеонадр виставили ділянку на аукціон, то держава отримала б від її продажу вдесятеро більше.

Бізнесмен стверджував, що спроба безаукціонного продажу Мар’янської ділянки може бути частиною «схематозу», пов’язаного з маніпуляцією статусом корисних копалин. На Мар’янському родовищі вапняки державного значення, а на сусідній однойменній Мар’янській ділянці – місцевої.

«Ми говоримо з вами про одну територію. Є державне родовище національного значення. Вапняк на цьому родовищі – матеріал для виробництва цементної сировини. Це родовище дуже добре досліджено ще в 1963-1973 рр., було пробурено близько 177 свердловин. А значить, добре відомо. І раптом ми дізнаємося, що неподалік, буквально в 500 метрах, з’являється ділянка Мар’янська, яку номінували на геологічне вивчення, і ця ділянка номінується як ділянка з корисними копалинами місцевого значення. Ось так, на одній території, на одній площі: ліворуч – родовище державного значення та сировина для цементної та металургійної промисловості, а праворуч на тому ж родовищі – вапняк, який уже став викопним місцевого значення. На що це схоже? Мені схоже на чийсь «схематоз». Якщо сировина місцевого значення і лише один надрокористувач зацікавлений у придбанні – йому може бути надана ця ділянка поза конкурсом за стартовою вартістю. Очевидна спроба без аукціону віддати за копійки перспективну ділянку надр», – попереджав Роман Кац.

На його думку, посадовці мали провести дорозвідку ділянки, і виставити її на аукціон як ділянку з вапняком державного значення.

«Після геологічного вивчення самими Держгеонадрами старт цієї ділянки починався б з десятка мільйонів гривень. Вона коштує в десятки разів дорожче, ніж зараз. Саме тому я маю дуже неоднозначне ставлення до таких дій Держгеонадр», – пояснював Роман Кац.

*

Top