На Київщині прихожани Черняхова перейшли з московського патріархату до Православної церкви України (ФОТО, ВІДЕО)

Московські попи чинять опір та не пускають людей у храм

У кінці травня на зборах громади села Черняхів Обухівського району Київської області (Кагарлицька міська територіальна громада) віряни вирішили про підпорядкування місцевої церковної парафії Православній церкві України (ПЦУ). Про це пише журналіст видання NW Дмитро Дубенський.

До цього часу в селі богослужіння відправлялися за канонами УПЦ (МП) священником Михайлом. Втім, після вторгнення рф в Україну 24 лютого суспільна думка мешканців Черняхова докорінно змінилась – людям не сподобалась позиція Московського патріархату, який не засудив російську агресію, а священнослужителі УПЦ МП продовжували молитися за патріарха Кіріла.

До цього представники громади вже намагалися переконати отця Михайла про доцільність підпорядкування парафії ПЦУ. 13 травня ініціативна група черняхівців разом з теробороною намагалися розблокувати храм великомученика Димитрія Солунського для допуску туди парафіян та священників ПЦУ. Щоб почати богослужіння та молитви згідно з канонами Української церкви. Однак соратники отця Михайла спровокували конфлікт, що ледь тоді не переріс у неконтрольовану розправу «над агентами Кремля». Тоді переміг прагматизм, сторони зійшлися на тому, щоб все відбувалося в рамках закону.

На збори 28 травня для забезпечення порядку до храму прибули посилені наряди співробітників Нацполіції. І хоча нечисленна група прихильників УПЦ МП (разом з деякими невстановленими особами, не місцевими) знову заблокували вхід до храму. Громада та представник ПЦУ просили батюшку Михайла показати антимінс (спеціальна посвячена хустка) для здійснення літургій, і є певною єпископською «санкцією» священнодіяти на даному престолі. За даними місцевих, цей атрибут підписаний очільником РПЦ Кірілом.

Тим не менше, як пише журналіст, церкву ніхто не штурмував. Зібрання проходило цивілізовано та максимально демократично. Всі змогли висловитися та пояснити свою позицію.

Ініціативна група обрала голову, лічильну комісію та після відкритого обговорення парафіяни голосуванням одностайно підтримали перехід парафії до УПЦ та висловили недовіру отцю Михайлу. Замість нього громада хоче призначити священника Православної церкви України, якому довіряє. На зібрання люди запросили отця Володимира, що служить в ПЦУ. Який теж висловився з приводу дивної позиції УПЦ МП. Він нагадав присутнім, що Бог – є любов, а російська церква та її священники в Україні порушують найголовнішу заповідь для християн і вводять людей в оману.

Парафіяни УПЦ МП та отець Михайло голосувати відмовилися. Як пояснюють місцеві, далі громада продовжить рухатися у правовому полі та доб`ється розблокування храму й остаточно завершить перехід парафії до ПЦУ.

Голова зібрання Микола Федорович (зліва) та отець Володимир (справа) вислухали аргументи священника УПЦ МП (за решіткою)

Раніше депутати міськради Кагарлику Київської області вирішили призупинити діяльність УПЦ МП на території громади. Таке рішення буде діяти до кінця воєнного стану.


Процес переходу людей від московських попів розпочався у багатьох регіонах України. Ось для прикладу відео подібних зборів у селі Горбовичі Бучанського району Київської області.

Ввечері 27 травня стало відомо, що Українська православна церква Московського патріархату провела Собор, на якому заявила про самостійність і незалежність від Москви, а також висловила незгоду з позицією патріарха Кіріла щодо війни в Україні.

У Православній церкві України (ПЦУ) заявили, що підсумки Собору Української православної церкви (Московського патріархату) «м’які та округлі» у формулюваннях, а оголошена незгода з патріархом Кірілом ще не означає розірвання зв’язків з російською православною церквою.

Водночас у російській православній церкві вже заявили, що єдність із УПЦ (МП) зберігається.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про заборону Московського патріархату на території України.

*

Top