Міністр економіки Петрашко без спецперевірки з окладом 50 тис грн. призначив в ДП «Конярство» Веретюка, який співпрацював з окупантами
Ігор Петрашко, фото з сайту "Економічна правда"

Законність призначення повинно перевірити НАЗК

За рішенням міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка, «до призначення керівника державного підприємства «Конярство України» в установленому законодавством порядку, Євген Веретюк з 15 липня 2020 року призначений виконуючим обов’язки директора цього підприємства». Про це повідомила прес-служба Мінекономіки у відповідь на запит Hubs щодо того, чи проходив Євген Веретюк перед призначенням спеціальну перевірку. При цьому у Мінекономіки проігнорували низку інших наших питань щодо обставин призначення Веретюка на цю посаду.

Згідно наказу Ігоря Петрашка (див. нижче копію) посадовий оклад Веретюка складає 51,685 тис грн. Вказано, що підставою для призначення є заява самого Веретюка. При цьому станом на середину січня, тобто через півроку після призначення в.о. директора, конкурс на призначення директора Мінекономіки так і не об’явило.

У відповідях прес-служба Мінекономки посилається на низку норм законодавчих та підзаконних актів, перевірка яких дозволяє поставити під сумнів як законність дій міністра Ігоря Петрашко, так і коректність формулювань та аргументації самої прес-служби у відповідях. Іншими словами, дуже схоже на те, що Мінекономіки у цьому питанні свідомо вводить в оману журналістів та громадськість.

Зокрема, по-перше, прес-служба посилається на ст. 56 закону «Про запобігання корупції» та рішення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) №2 від 17.06.2016 р. У законі та рішенні вказано у яких випадках проводиться спецперевірка, до кого вона не застосовується та перелік посад, яких стосується перевірка.

Так от, у ч. 2. антикорупційного закону сказано, що спецперевірка не проводиться щодо посадовців, які переводяться з іншого держоргану або просуваються в межах того ж органу. А у рішенні НАЗК йдеться, що спецперевірка проводиться щодо посади керівника державного підприємства, який призначається держорганами.

Євгеній Веретюк до роботи в ДП «Конярство України» працював директором заводу «Металіст» в окупованій Макіївці. Як писав Hubs, у 2016 році в сюжеті донецького телеканалу ЮНІОН-ТВ Веретюк фігурує у якості керівника даного заводу. Тоді він урочисто відкривав завод разом з Олександром Тимофєєвим, який очолював штаб підрозділу бойовиків «Оплот», був «міністром доходів і зборів» т. зв. «днр» і входив до найближчого оточення ватажка «днр» Олександра Захарченко, убитого вибухом в ресторані «Сепар» в серпні 2018 року.

Цей телеканал і його сайт заборонені в Україні указом Президента про санкції проти бойовиків. Проте, відео доступно за посиланням. «Завод виробляє профільні і круглі електрозварні труби… які затребувані в даній ситуації… в республіці», – каже журналістам «днр» Євген Веретюк.

Тобто, немає ніякої мови про перевід з інших держустанов або просування Веретюка в ДП з нижчих посад. Більше того, згідно з Держреєстром юросіб він до сих пір вказується керівником АТ «ВКП «Металіст» (Макіївка; виробництво труб) – див. нижче скан.

Крім того, згідно Держреєстру посада Євгенія Веретюка звучить дослівно «(виконуючий обов’язки) – керівник». Тобто офіційно являється Керівником державного підприємства. Одночасно з цим в рішенні НАЗК в перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків входять – дослівно – «посади керівників державних підприємств». В рішенні не уточняється це «директор» чи «виконуючий обов’язки директора».

Тобто в діях міністра Ігоря Петрашко вбачається грубе порушення антикорупційного законодавства.

По-друге, у відповіді прес-служби Мінекноміки є ознаки такого ж грубого маніпулювання інформацією з офіційного підзаконного акту. Зокрема, сказано, що «відповідно до Порядку проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 № 777, рішення про необхідність проведення конкурсного відбору для призначення керівника підприємства приймає суб’єкт господарювання державного сектору економіки. Станом на сьогодні рішення про проведення конкурсного відбору на зайняття посади керівника ДП «Конярство України» не прийнято». (відповідь надійшла в редакцію у кінці грудня, станом на 18 січня у розділі Вакансії на сайті Мінекономіки інформації про конкурс немає).

Але у вказаній постанові дослівно вказано, що «рішення про необхідність проведення конкурсного відбору для призначення керівника суб’єкта господарювання державного сектору економіки приймається міністерством…, що здійснює управління об’єктами державної власності…».

Тобто Мінекономіки, призначивши у липні без спецперевірки керівником (в.о. директора) свого ДП Євгенія Веретюка, що співпрацював з окупантами, так і не прийняло рішення про проведення відкритого конкурсу. Більше того, у відповіді викривлює інформацію про те, що цей обов’язок буцімто лежить на самому держпідприємстві.

При цьому Мінекономіки повністю проігнорувало наші інші запитання щодо правомірності призначення Євгенія Веретюка керівником ДП. Також на запити Hubs, щоб були надіслані ще 4 грудня 2020 року, не відповіли президент України Володимир Зеленський (його офіс як завжди відмовчується), прем’єр-міністр Денис Шмигаль та низка народних депутатів з аграрного комітету. Тому для них, а також для НАЗК (яке відповідає за проведення спецперевірки), повторюємо деякі зі своїх питань ще раз у даній публікації:

  1. Поясніть, чому щодо Євгена Веретюка не було проведено спецперевірку?
  2. Будь ласка, поясніть, чому саме пана Євгена Веретюка було призначено керувати ДП «Конярство України»?
  3. Чи відомо Вам, хто саме ініціював чи наполягав на призначенні Євгена Веретюка директором ДП «Конярство України»?
  4. Чи було відомо Вам в момент призначення пана Євгена Веретюка на посаду керівника ДП «Конярство України», що Євген Веретюк займає посаду директора ПрАТ ВКП «Металіст» (яке діє в Макіївці) і спільно з активними діячами так званої «ДНР» брав участь в урочистому відкритті заводу в 2016 році?

*

Top