Експерти проаналізували передвиборчу ситуацію в Туреччині та україно-турецькі відносини

За минулий рік обсяг українського експорту до Туреччини склав близько $3 млрд

У новому відео YouTube-каналу аналітичного центру «Клуб експертів» було розглянуто варіанти розвитку подій на майбутніх президентських і парламентських виборах у Туреччині. Українські експерти висловили свої думки і дали прогнози щодо політичної ситуації в цій країні.

Про це пише видання Open4business.

Головний редактор інтернет-видання «Україна по-арабськи» Мохаммад Фараджаллах наголосив, що вибори в Туреччині мають велике значення для регіону і викликають інтерес з боку міжнародної спільноти.

«Туреччина є важливим гравцем на світовій арені, і її внутрішня політика безпосередньо впливає на ситуацію в регіоні та за його межами. Тому результати виборів будуть відслідковуватися з великою увагою», – зазначив він.

Зі свого боку, засновник Клубу експертів, кандидат економічних наук Максим Уракін поділився своїм баченням можливих сценаріїв після виборів. Він підкреслив, що існують дві головні політичні сили, які борються за лідерство в Туреччині: партія «Справедливість і Розвиток» (AKP), під керівництвом президента Реджепа Таїпа Ердогана, і «Республіканська народна партія» (CHP) Кемаля Килидждароглу, союзниками якої виступають ще п’ять опозиційних політичних сил.

«У разі перемоги AKP, ми можемо очікувати продовження політики, яку Ердоган проводить останніми роками, з акцентом на зміцнення внутрішньої стабільності та зміцнення позицій Туреччини на міжнародній арені. З іншого боку, у разі перемоги CHP, ми можемо побачити більш прозахідну орієнтацію та активізацію співпраці з Європейським союзом і США», – зазначає експерт.

Обидва експерти також відзначили значущість для України результатів виборів у Туреччині.

«Україна має тісні економічні та політичні зв’язки з Туреччиною, тому результати виборів матимуть прямий вплив на наші стосунки та співпрацю. За останній рік унаслідок війни товарообіг між нашими країнами знизився, але, як я вважаю, у разі збереження поточного політичного курсу, ми можемо очікувати на подальший розвиток торговельних та економічних зв’язків між Україною та Туреччиною», – зазначив Максим Уракін.

Крім того, експерт навів статистичні дані щодо експорту з України до Туреччини за 2022 рік, згідно з якими він суттєво зменшився.

«За минулий рік обсяг українського експорту до Туреччини склав близько $3 млрд на противагу більш ніж $4 млрд у 2021 році, тобто ми спостерігаємо падіння на 29%», – зазначив Уракін.

На думку Мохаммада Фараджаллаха, в геополітичній ситуації, що склалася, Туреччина є важливим партнером України в різних сферах, що охоплюють як військову підтримку (БПЛА Байрактар, легка бронетехніка), так і співробітництво в економіці, енергетиці та за іншими напрямами.

Також експерт припустив, що в разі перемоги опозиції Туреччина з більшою ймовірністю може приєднатися до санкцій проти рф.

«Природно, нова влада буде максимально наближатися до Заходу і може включитися в загальну єдину західну політику проти росії. Це, звичайно, буде нам вигідно. Але це поки що тільки попередні слова, можливо, вони (опозиція – Ред.) прийдуть, подивляться на цифри і продовжать поточну політику Ердогана», – заявив Фараджаллах.

Ймовірніше всього, що переможця обиратимуть у другому турі, який заплановано на 28 травня.

Як повідомило видання «Радіо Свобода», жодний із кандидатів на виборах президента Туреччини поки не набирає понад 50% голосів, необхідних для перемоги в першому турі. Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії Туреччини за підсумками обробки 98,38% бюлетенів.

За цими даними, чинний президент Реджеп Ердоган набирає 49,34% – це понад 26,5 мільйона виборців.

Опозиційний кандидат Кемаль Киличдароглу здобуває підтримку 45% – це 24,2 мільйона голосів.

*

Top