Бачення ДП «Документ» щодо усунення негативних явищ у паспортній сфері

Продовження дискусії про причини виникнення черг за закордонними паспортами

Володимир Швачко, генеральний директор ДП «Документ»

На прошлой неделе Hubs опубликовал колонку Григория Мамки, замначальника Главного следственного управления МВД Украины (2016), заслуженного юриста, о причинах больших очередей украинцев за оформлением загранпаспортов. Свою позицию по этому поводу в редакцию прислали представители государственного предприятия «Документ», которое было одним из фигурантов прошлой публикации. Дискуссия, на наш взгляд, получается довольно острой и неоднозначной. Поэтому Hubs со своей стороны также будет разбираться в истоках проблемы и в том, насколько адекватно строиться нынешняя система учета и выдачи идентификационных документов в Украине, реестр населения. Но об этом в будущих публикациях.

А сейчас Hubs предлагает политикам, юристам, экспертам и чиновникам высказывать свой взгляд на эту проблему в формате колонок, интервью, комментариев на страницах нашего издания.

Далее по тексту свое мнение в авторской колонке высказывает Владимир Швачко, генеральный директор государственного предприятия «Документ»:

На сайті «Hubs» 4 квітня 2018 року опублікована колонка Григорія Мамки «Закордонні паспорти та корупція: хто винен?» щодо корупційних скандалів навколо оформлення та видачі закордонних паспортів.

На нашу думку, Г. Мамка озвучив інформацію, з якою неможливо погодитися. Тому наводжу власну позицію щодо проблеми.

Приєднатись до бажання усунути корупцію у цьому секторі, яка на превеликий жаль існує, як і в інших сферах державної діяльності, можна і потрібно, але зусилля необхідно зосередити на усуненні конкретних причин та умов, які спричиняють виникнення корупції.

Не можна звинувачувати Державну міграційну службу України (ДМС) в тому, що майже 700 тисяч громадян перебувають у черзі за біометричними закордонними паспортами, при цьому ігноруючи загальновідомі причини їх несвоєчасного отримання. Кількість громадян, які отримали паспорти у 2017 році у порівнянні з 2015 роком зросла більш ніж у п’ять разів і становила понад 4 мільйонів. При своєчасній передачі ДМС замовлень державному підприємству «Поліграфкомбінат «Україна» на виготовлення необхідної кількості паспортів, його потужності не давали можливості забезпечити у встановлені строки друк та персоналізацію безпрецедентної кількості таких документів. Застосування підприємством цілодобового режиму роботи та запуску у січні 2018 року додаткової лінії друку паспортів, що збільшило удвічі виробничі потужності, виправляє ситуацію.

Щодо неналежної організації роботи центрів надання адміністративних послуг. Автор підпорядковує їх ДМС, але статтею 12 Закону України «Про адміністративні послуги» вони визначаються постійно діючими робочими органами чи структурними підрозділами місцевих державних адміністрацій або місцевих органів самоврядування.

У статті стверджується, що зняття у громадян біометричних персональних даних (цифрові: підпис, фото обличчя, відбитки пальців) може здійснюватися тільки на обладнанні ДМС та лише працівниками міграційної служби. Але зі свого боку інформую, що Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» надає такі повноваження також центрам надання адміністративних послуг і державному підприємству «Документ». Ці уповноважені суб’єкти Єдиного державного демографічного реєстру при внесенні інформації до нього для захисту персональних даних використовують захищені канали зв’язку та криптографічний захист конфіденційної інформації.

У статті ДП «Документ» визначається, як суб’єкт господарювання, через який можливо відмиваються кошти або використовуються довільно. Дане ствердження навіть на потребує спростування. Адже достатньо звернутись до публічної фінансової звітності підприємства. Отримані в результаті господарської діяльності кошти  ДП «Документ» використовуються в межах затвердженого ДМС фінансового плану і витрачаються на розвиток міграційної справи в Україні. Здійснюється закупівля програмно-технічних комплексів для нарощування потужностей Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами, розробляється або модернізується програмне забезпечення її підсистем, проводиться переведення паперових обліків міграційної служби в цифровий формат для спрощення обслуговування населення з використанням електронних баз даних.

Щодо пропозиції про ліквідацію ДП «Документ». Інформую, що підприємство законодавчим актом Кабінету Міністрів України визначено адміністратором Єдиного державного демографічного реєстру і здійснює заходи з інформаційного, технічного і програмно-технологічного забезпечення функціонування Реєстру.

Є й інші зауваження до колонки автора по відношенню до ДП «Документ», але треба визнати, що піднята тема подолання корупції є безумовно актуальною.

На нашу думку, запобігти корупційним проявам у сфері оформлення закордонних паспортів  дозволить ряд заходів, які у даний час реалізуються ДМС:

  • мінімізація контактів суб’єктів звернення з посадовим особами ДМС, які приймають рішення (розмежування технологічного процесу шляхом запровадження функціонування Центрів приймання документів (фронт-офіс) та дистанційних Центрів обробки даних і прийняття рішень (бек-офіс);
  • максимальна стандартизація та регламентація дій посадових осіб;
  • знеособлення контактів шляхом запровадження та розширення мережі електронних сервісів.

Окремими питаннями є продовження нарощування виробничих потужностей поліграфкомбінату «Україна», збільшення пунктів прийому громадян, розширення мережі Центрів обслуговування громадян «Паспортний сервіс» і збільшення їх пропускної спроможності, зміцнення кадрового потенціалу центрів надання адміністративних послуг та створення умов для їх масштабного залучення до обслуговування громадян з питань оформлення закордонних паспортів, оскільки з понад 700 утворених ЦНАП лише 10% працюють у цьому напрямку.

Публикации в разделе Дискуссии в формате «Колонка» отображают мнение исключительно автора текста, указанного в начале статьи. Позиция автора колонки может не совпадать с точкой зрения редакции Hubs. Издание оставляет за собой право публиковать мнение других авторов по изложенным в данной статье темам.

*

Top