ОПЕК зменшив прогноз зростання світового попиту на нафту у 2024-2025 роках

Імпорт нафти у Китай за дев'ять місяців 2024 року впав майже на 3%, порівняно з минулим роком

ОПЕК (OPEC) знову знизила свій прогноз щодо зростання світового попиту на нафту у 2024-2025 роках. Група експортерів вже втретє переглядає прогноз попиту на нафту у бік зниження. Водночас імпорт нафти у Китай у вересні впав, у порівнянні з цим же місяцем у 2023 році. Таке зниження відбувається п’ятий місяць поспіль.

Про це пише видання Reuters.

Заходи Китаю по фіскальному стимулюванню економіки поки не викликають довіри інвесторів. А потенційні атаки Ізраїлю на іранську нафтову інфраструктуру не змогли переважити цей фактор.

На цьому фоні ф’ючерси на нафту Brent 14 жовтня 2024 року впали на $1,58, або на 2%, до $77,46 за барель. Ф’ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на $1,73, або на 2,29%, до $73,83 за барель. Тоді як минулого тижня Brent подорожчала на 99 центів, а WTI піднялася на $1,18.

На Китай, найбільшого у світі імпортера сирої нафти, припала основна частина зниження рейтингу у 2024 році. Як повідомляє Reuters, імпорт сирої нафти в Китай за дев’ять місяців 2024 року впав майже на 3%, порівняно з минулим роком, до 10,99 млн барелів на добу.

Зменшення попиту на нафту у Китаї спричинене зростанням поширення електромобілів, а також уповільненням економічного зростання після пандемії COVID-19.

«Відсутність чітких часових рамок і заходів для вирішення структурних проблем, таких як слабке споживання та залежність від інвестицій в інфраструктуру, лише посилили неоднозначні очікування учасників ринку», – зазначив Мукеш Сахдев, керівник відділу товарних ринків нафти Rystad Energy (компанія з енергетичних досліджень та бізнес-аналітики, Осло, Норвегія).

Негативні новини з Китаю переважили занепокоєння ринку про ймовірність відповіді Ізраїлю на ракетну атаку Ірану, яка може призвести до зниження видобутку нафти.

У неділю США заявили, що посилять протиповітряну оборону Ізраїлю.

«Хоча атака Ізраїлю на Іран, ймовірно, відбудеться, останні посилюючі заходи американських військових, можливо, заспокоїли реакцію з обох сторін», – зазначив Денніс Кісслер, старший віце-президент з торгівлі BOK Financial (компанія з надання фінансових послуг, Талсі, Оклахома, США).

Як нагадує Reuters, Вашингтон закликає Ізраїль змінити цілі відповіді Ірану, щоб уникнути розгортання ширшої війни на Близькому Сході. Причому президент США Джо Байден публічно висловив свою опозицію проти атаки Ізраїлю на ядерні об’єкти та занепокоєння щодо удару по енергетичній інфраструктурі Ірану.

Також на попит на нафту впливає зміцнення американського долару, яке 14 жовтня досягло максимуму за минулі дев’ять тижнів. Дане зміцнення може негативно вплинути на попит на нафту, деноміновану в доларах, з боку покупців, які використовують інші валюти.

Попереднє опитування Reuters 14 жовтня показало, що запаси сирої нафти у США зросли минулого тижня, тоді як запаси дистиляту та бензину, ймовірно, скоротилися.

*

Top