Снятие моратория на продажу земли привлечет инвестиции в АПК

В профильном министерстве уверены, что мораторий мешает развитию агросектора

Следующий этап земельной реформы должен обеспечить реализацию конституционных прав почти 7 млн ​​пайщиков и привлечь инвестиции в аграрный сектор, — сообщил первый заместитель министра аграрной политики и продовольствия Украины Максим Мартынюк во время дискуссии «Об управлении земельным банком и рынке земли», которая состоялась в рамках VII Международной конференции «Эффективное управление агрокомпаниями».

Он отметил, что действие моратория на продажу сельскохозяйственных земель блокирует развитие инвестиционноемких проектов, в частности, в животноводстве, которые предусматривают длинный цикл реализации, а главное — ограничивает права распоряжаться своей собственностью 6,9 млн граждан — владельцев паев.

«Возможно, на каком-то этапе развития государства мораторий на продажу сельхозземель был необходим. Но сегодня он нарушает не просто конституционные, а общечеловеческие, основополагающие права граждан», — сказал Максим Мартынюк, добавив, что проведению реформы мешают отсутствие профессиональной дискуссии и политизированность этого вопроса.

В Украине 27 млн ​​га сельхозземель находятся в частной собственности. «При таких условиях вопрос, имеет ли кто-то право ограничивать право граждан полноценно использовать этот актив, является чисто риторическим», — сказал он.

Законопроект «Об обороте земель сельскохозяйственного назначения» разработан в Минагрополитики и сейчас находится на согласовании в других министерствах. В ближайшее время он будет внесен на рассмотрение правительства.

коментаря;

  1. Михайло said:

    ВЛАДА ВПЕРТО НАМАГАЄТЬСЯ ПРОТЯГНУТИ ЗАКОН ПРО РИНОК ЗЕМЛІ

    Незважаючи на чисельні заперечення громадських організацій аграрного спрямування (рішення Комітету захисту рідної землі від 18 серпня 2016 р., рішення Ради АФЗУ від 12.09.2016 р..) висновки фахівців про невідповідність законопроекту про емфітевзис світовій практиці (газета «Вісник Фермер України №17-18 (387-388) вересень 2016 року стор. 3 «Законопроект про емфітевзис не відповідає світовій практиці!», д.е.н. професор Молдаван Л. В., д.е.н. член-кор. НАНУ Бородіна О. М., д.е.н. професор Шубравська О. В.,), позиції заступника голови комітету Івченка В. Є., та інших депутатів, влада намагається, тим чи іншим шляхом, запровадити ринок землі. Якщо не напряму, як говорить заступник міністра агрополітики Микола Мартинюк, прикриваючись необхідністю забезпечиння реалізації конституційних прав пайовиків та залученням інвестицій в аграрний сектор, то шляхом прийняття завуальованих законопроектів для її продажу. Як приклад – законопроект №4010-а про емфітевзис, який на засіданні аграрного Комітету Верховної Ради України підтримали Народні депутати Лабазюк, Давіденко, Нестеренко, Дідич, Мушак, Кулініч, Кучер, Козаченко, Мірошніченко, Юрчишин, Негой.
    Ділячись враженням від засідання комітету Вадим Івченко повідомив: «Сьогодні більшістю голосів затвердили антиукраїнський законопроект №4010а “Емфітевзис”. Не захотіли почути багаточисельні прохання аграрних та фермерських асоціацій і селянських спілок, які вимагали взагалі зняти законопроект з розгляду, як такий, що в майбутньому позбавить українців землі. Не звернули увагу на позицію Мінагрополітики та науковців, які також визнали цей законопроект лобістським та таким що призведе до можливої скупки землі іноземним капіталом.
    Але, головним месседжем цього комітету, на мою думку, було наступне: якщо вже ми не можемо розпочати продаж землі, то давайте приймемо такий закон, щоб хоч щось отримати сьогодні. Ну хоч щось…
    Розпочавши продаж права українців на землю, не питаючи їх згоди та розпродаючи державні наділи, не тільки залишимо без землі селян та фермерів, але й державу».

    Михайло Данкевич,

    Прес-служба АФЗУ

  2. Надія said:

    Сам Максим Мартынюк і його боси вже порахували відкати від китайців та ссоросів усяких? А українці йтимуть в комплекті, чи додатковим бонусом — «дешевою рабсилою», як уже анонсував цей сучи Потрох?? Українська земля може стати товаром, лише коли ви всі, хто зараз хоче на ній нажитися, станете в ній добривом!

  3. Поліщук said:

    Армію- обікрали; промисловість — здали на брухт; надра — роздерибанили; земля — залишилося узаконити дерибан, а власникам дістануться ши-ші.

*

Top