Експерти з України та Нідерландів провели унікальний інтенсив зі сталого розвитку для бізнес-шкіл та хабів

Участь взяли 50 осіб з 11 міст

У кінці березня 2020 року вперше в Україні відбувся Sustainability Crash Course зі сталого розвитку для бізнес-шкіл, акселераторів, інкубаторів та хабів. Протягом двох насичених днів 50 учасників з 11 міст дізнавалися про роль сталого мислення, глобальні виклики, інновації, як вести бізнес в умовах кризи, та надихалися успішними КСВ-практиками (корпоративна соціальна відповідальність) українських та закордонних компаній. Ключовим результатом курсу стане інтеграція сталого мислення в діючі бізнес-моделі учасників. Організатори: CSR Ukraine, експертна організація Центр «Розвиток КСВ» в партнерстві з Львівською бізнес-школою УКУ за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерланди в Україні та компанії SoftServe. Hubs виступив інформаційним партнером заходу.

Опитування, проведене CSR Ukraine у 2019 році, демонструє, що більшість українських малих і середніх підприємств мають неповне розуміння поняття КСВ та сталого розвитку. 33% компаній відповіли, що не можуть собі цього дозволити, 14% ніколи не думали про КСВ, а 6% вважають, що це не стимулює зростання бізнесу. Серед основних бар’єрів впровадження КСВ: відсутність особистого досвіду, невідомий механізм реалізації соціальної відповідальності та недостатня інформація про те, як це зробити.

Саме з метою підвищити обізнаність українських бізнес-шкіл та хабів про сталий розвиток та сприяти їх конкурентоспроможності та довгострокової сталості, був організований Sustainability Crash Course за участі українських та нідерландських експертів.

Марина Саприкіна, голова правління Центру «Розвиток КСВ» та ініціаторка проведення курсу в Україні зазначила: «Хаби і бізнес-школи є мультиплікаторами, які можуть доносити інформацію про сталий розвиток ще більшій кількості людей. Тому найважливішим завданням для учасників після завершення курсу буде вдосконалити свою бізнес-модель, інтегрувавши в неї стале мислення. Сьогодні існує велика потреба в галузі охорони здоров’я. Подумайте, що ви можете зробити в цій сфері. Це буде перший крок до сталого мислення, навіть якщо раніше ви не думали про це».

На думку Юлії Тарковської, старшої спеціалісти з КСВ компанії SoftServe, бізнесу необхідно відчувати свою відповідальність за дії, які він здійснює на суспільство: «КСВ – це не просто тренд, а питання комфорту, безпеки, стабільності держави, стійкості природи. За оцінками ООН малий та середній бізнес виконує досягнення Цілей сталого розвитку лише на 60%. Саме тому треба навчати бізнес-школи та хаби сталим діям, і таких програм як Crash Course зараз дуже бракує на ринку».

Під час першого дня тренінгу учасники дізнавалися про глобальні виклики та сучасні КСВ-тренди, роль дизайн-мислення у прийнятті сталих рішень та чому стале мислення є необхідним для корпоративної репутації. Про те, як вести бізнес в складному світі, та як дизайн-мислення може допомогти знайти сталі рішення розповіла Лізбет Рейсдейк – директорка із зовнішніх та міжнародних питань на Бакалаврській програмі ділового адміністрування (BBA) «Глобальне управління проектами та змінами» у Віндесхеймському коледжі (WHC), старша наукова співробітниця на дослідницькій програмі «Соціальні інновації Віндесхейма» у Віндесхеймському університеті прикладних наук, Нідерланди. Елізабет радить бізнесу застосовувати метод дизайн-мислення. Це орієнтований на людину, спільний, творчий, інтерактивний, тестовий та дослідницький підхід до розробки продуктів і послуг для вирішення складних проблем.

Про досвід реалізації КСВ проєктів розповіли учасникам менеджери українських компаній: SoftServe, EY, «Прикарпаттяобленерго», «Енергоатом», Cocа-Cola Beverages Ukraine. Вони надали цінні поради бізнес-школам та хабам, як інтегрувати в свій бізнес стале мислення.Під час другого дня інтенсиву, учасники дізнавалися як розвиток стартап-екосистеми дасть можливість інноваторам приймати більш сталі бізнес-рішення, про успішну практику реалізації КСВ-проєктів компанії SoftServe, і те як робити бізнес-модель сталою.

Своїм досвідом поділилася Катя Берхаут – засновниця компанії Empowering Innovators, раніше міжнародна директорка TechLeap, Нідерланди. Катя розповідає, що стартап-екосистема відіграє значну роль в розвитку економіки і нашому майбутньому, що впливає на пошук рішень для глобальних челенджів, створення нових робочих міст, нових індустрій, забезпечення технологічного розвитку та піднесення національних інвестицій в країни.Експерти компанії Noorderwind: Крістіан Маатс, засновник Oat Shoes, розробник сталих брендів та продуктів, та Санне Мілонас, партнерка Noorderwind, експертка з валідації та коуч для стартапів розповіли як здійснити подорож від ідеї до бізнесу, або як оновити свою бізнес-модель за допомогою CANVAS. Експерти радять компаніям чітко визначити мету та ціннісну пропозицію своїх установ, а також дати відповіді на 4 запитання: В чому ви класні? Як ви комунікуєте? Що ви вважаєте є дійсно важливим? Як ви можете зробити світ кращим?

Після завершення онлайн частини курсу, учасники отримають менторську підтримку від експертів та спікерів, та працюватимуть над ідеями сталого розвитку своїх організацій. Після цього, учасники презентуватимуть конкретні кроки до імплементації сталого мислення у свою діяльність.

«Два дні інтенсиву дали чітке розуміння, як покращити власні бізнес-моделі. Досвід нідерландських експертів стане основою трансформування нашої системи. Нам неймовірно сподобалося працювати в командах та обмінюватися з учасниками своїм досвідом задля продуктивності та креативних ідей. Готові працювати надалі та ділитися сталими результатами», – поділилася учасниця Євгенія Клепа, виконавча директорка в 1991 Open Data Incubator.

«Нова реальність приносить багато викликів, і водночас дає багато можливостей. Для LvBS Sustainability Crash Course – це добра нагода створити додаткову можливість для розвитку компаній наших учасників, точка росту для команди та шанс масштабувати наші цінності. Ми працюємо сьогодні заради сталого майбутнього завтра. Цим проектом, ми творимо цікаву синергію співпраці, втілюючи 17-ту Ціль сталого розвитку – партнерство», – наголосила Людмила Крижановська, керівниця напрямку Проектів розвитку Львівської бізнес-школи УКУ (LvBs).CSR Ukraine,

Центр «Розвиток КСВ» – експертна організація в Україні, що об’єднує понад 40 великих компаній, спільно з якими вже десять років просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності, реалізує власні соціальні проекти, надає консультації, проводить семінари та тренінги з КСВ питань та звітів як для приватних компаній, так і для державних органів влади. Є національним партнером CSR Europe (Брюсель, Бельгія) і Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку (Женева, Швейцарія).

*

Top