Закордонні паспорти та корупція: хто винен?
Фото з сайта dmsu.gov.ua

О том, почему в ГМС скопилась очередь за загранпаспортами почти в 700 тыс. человек

Григорій Мамка, заступник начальника Головного слідчого управління МВС України (2016), заслужений юрист України

Об узаконенной коррупции с помощью легализации так называемых услуг при подконтрольных Министерству внутренних дел ведомственных фирмах легенды слагаются уже на протяжении …дцати лет. Однако победить эти схемы не удалось даже после одной из наиболее удачных (но не окончательных) попыток смены политического режима в Украине в 2013-2014 гг. На острие коррупционных скандалов в этой связи всегда выступала Государственная миграционная служба при МВС Украины, которая помимо прочего ответственна за предоставление украинцам ряда услуг – оформление идентификационных документов.   

И что мы видим почти через год после предоставления Украине безвизового режима с Евросоюзом по электронным загранпаспортам? Как сообщает ГМС, в очереди на получение этих документов до сих пор находится почти 700 тыс. украинцев. Здесь уже просто ажиотажем за паспортами сразу после введения «безвиза» это позорное явление не объяснишь. И наверное неспроста в конце прошлого года возник коррупционный скандал с задержанием экс-первого заместителя председателя ГМС Диной Пимаховой. В рамках этого расследования НАБУ инкриминировало участие сотрудников ГМС в преступной группировке, которая, в том числе, «за вознаграждение ускоряла изготовления биометрических паспортов…».  

Hubs предлагает политикам, юристам, экспертам и чиновникам высказывать свой взгляд на эту проблему в формате колонок, интервью, комментариев на страницах нашего издания.

О причинах данного явления в ГМС рассуждает в своей авторской колонке Григорий Мамка, заслуженный юрист Украины:

Державна міграційна служба знов офіційно повідомила, що в черзі за біометричними закордонними паспортами залишаються близько 675 тисяч українців. Тож питання: чому і хто створює цю проблему – залишається актуальним. Справа в тім, що у кожного із українських громадян, кому потрібно отримати чи продовжити  закордонний паспорт є всього два шляхи. І обидві вони – через безпрецедентну за своїм рівнем… чиновницьку схему.

Перший шлях – через Центр надання адмінпослуг (ЦНАП) Державної міграційної служби (ДМС – відноситься до структури МВС). Він схожий на «коло пекла». Вартість оформлення закордонного паспорту за прискореною процедурою складає 810 грн. 32 коп. У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557 грн. 32 коп. На практиці строки оформлення, як відомо, сягають 3-4 місяців. Постійні живі черги (в більшості регіонів  відсутні «електронні черги»), хаос, інколи незрозумілі прийомні часи, вимагання якихось додаткових довідок на вже існуючі довідки, додаткові платежі на якісь страхові компанії чи благодійні фонди, вибірковий прийом документів громадян згідно реєстрації (всупереч законодавству) – увесь цей набір ви отримаєте в ЦНАПах ДМС по всій Україні.

Чиновники це часто пояснюють чомусь постійним недофінансуванням з боку держави. Тоді як цифри держбюджету із року в рік для ДМС зростають і у поточному 2018 році складають – 2,8 млрд. грн.

Другий шлях – через Державне підприємство «Документ». Де при значно більш комфортних умовах, завдяки працюючим (!) електронним чергам, ви можете оформити необхідний документ, але сплатите значно більше (за строковою процедурою – 1210 грн, за звичайною – 957 грн. А за 3500 грн. до киян навіть виїдуть до дому та оформлять документ на місці).

Оборудка дуже проста. Чим гірші умови у районних та міських відділеннях ДМС, тим більше відвідувачів та прибутку отримає ДП «Документ».

«Документ» нібито державне підприємство, але чиновники вже давно освоїли, як відмивати кошти саме через цю форму власності. І робиться це на загальнодержавному рівні. Чи можливим би це було без найвищого покровительства? Звичайно, ні.  

Через ДП «Документ» проходить оформлення кількох мільйонів біометричних паспортів щороку, за кожен з яких береться додаткові 400 грн. А це ще не враховуючи, що ДП оформлює довідки про не судимість, ID-картки громадян, апостилі і також за все це беруть комерційні збори. Отже, мова йде про річний обіг у мільйони гривень, які зникають щороку у невідомому напряму. Зокрема, згідно фінансової звітності ДП «Документ», за лише 9 місяців 2017 року підприємство отримало чистого прибутку (!) 23 млн. 44 тис. грн., що складає 1016,2% від запланованого фінплану.

Ці гроші надходять не до державного бюджету, а на рахунки підприємства, нехай і державного. Тож і використання цих коштів є значно довільним.

Отже, те, що відбувається зараз – це свідома відомча корупція. Окрім корупційного чинника, є ще чинник безпеки персональних даних. Адже, на біометричний закордонний паспорт чи ID-картку вас фотографують та беруть відбитки пальців, але це фотографування та зняття відбитків може здійснюватись лише на обладнанні ДМС і робити це мають  право лише працівники ДМС. Чи гарантує потім ДП «Документ» належне зберігання цих персональних даних мільйонів українців і хто несе за це відповідальність – запитання без очевидної відповіді.

У 2016 році чиновники вищого рангу, які безпосередньо покривають цю масштабну корупційну оборудку вирішили зробити «хід конем» та продемонструвати як вони борються за рівність умов оформлення паспортів. Представництва ДП «Документ» були демонстративно виселені з офісів ЦНАПів ДМС. На цьому все. Але вони спокійно собі облаштували 28 офісів у центрах українських міст, часто в елітних  локаціях, ТЦ та БЦ.

Такі імітації проходять регулярно. У липні 2017 року Нацполіція розпочала кримінальне провадження за фактами одержання неправомірної вигоди та незаконного збагачення кількох працівників ДМС України.

У лютому 2018 року  Нацполіція затримала аж 8 осіб – дрібних чиновників Державної міграційної служби. Їх підозрюють в тому, що вони налагодили корупційні схеми з відмивання грошей з керівниками приватних установ, які займалися прискоренням видачі закордонних паспортів.

Для чого робиться така показова імітація із притягненням до відповідальності дрібних чиновників, спитаєте Ви? Справа в тім, що все частіше із Європейського Союзу лунають заяви про те, що підозри про наявність корупції в Державній міграційній службі України викликає занепокоєння, оскільки це може позначитися на безпеці Європейського Союзу.

Більше того, єврочиновники вже стверджують, що корупція навколо ДМС може стати причиною призупинення безвізового режиму.

Мільйони українців платять сотні мільйонів власних гривень корупціонерам з керівництва певних міністерств, за послуги, які повинні бути за Законом взагалі БЕЗКОШТОВНИМИ. Натомість, абсолютно логічною була б ліквідація «прокладки», якою є «Документ», та реформування адмінпроцедур в ЦНАПах ДМС. Це є елементарно, але не для тих, хто заробляє на цій абсолютно відвертій схемі. Саме тому, вищий рівень чиновництва та політиків в Україні так не хоче створення Антикорупційного суду та Державного бюро розслідувань, бо ці органи матимуть право розглядати справи про подібний рівень топ-корупції.

«Злодії у владі» вважають, що це буде тривати вічно, і вважають себе, напевно, найрозумнішими у цій країні. Натомість безкарність як така – це велика ілюзія.  І відповідальність за скоєне завжди наздоганяє «героїв», хоч і через деякий час.

Публикации в разделе Дискуссии в формате «Колонка» отображают мнение исключительно автора текста, указанного в начале статьи. Позиция автора колонки может не совпадать с точкой зрения редакции Hubs. Издание оставляет за собой право публиковать мнение других авторов по изложенным в данной статье темам.

коментаря;

  1. Игнат said:

    Пока у власти жыдовская банда, беспредел будет продолжаться.

  2. Sergii said:

    Навести порядок-элементарно!! Нужно желание !! При этой власти и парламенте -это НЕВОЗМОЖНО.

*

Top