В гостях у Президента України

Про що говорив Петро Порошенко з волонтерами

Анна Коваленко, сотник 39 сотні, радник Міністра оборони України

Анна Коваленко, сотник 39 сотні, радник Міністра оборони України

Із скепсисом збирались волонтери на зустріч з Президентом України. Їх постійно намагаються координувати, від чого вони страшенно втомились. Волонтери добре знають, що результатом подібних зустрічей рідко буває реальна допомога.

Сьогодні класичний волонтер — це людина з вищою освітою, досвідом роботи у бізнесі, рекламі чи журналістиці, з активною життєвою позицією та загостреним відчуттям патріотизму. Вони працюють 24 години на добу сім днів на тиждень. У їх користуванні — величезна купа телефонів, соціальні мережі та блокноти, які списуються із шаленою швидкістю. За період Майдану і АТО у кожного за окремими напрямками з’явились власні конструктивні стратегічні бачення системи закупівель і логістики як в МО, так і в МВС. Саме цим волонтери прийшли поділитися із президентом. На здивування усіх, Порошенко мав своє бачення й альтернативну пропозицію вирішення проблем майже по кожному зауваженню та претензії волонтерів. Це приємно вразило.

Президент дав наказ міністру охорони здоров’я, щоб той за тиждень вирішив питання зняття сертифікації для необхідних медичних засобів у зоні АТО. Це ті препарати, які вже пройшли сертифікацію в країнах ЄС та вкрай необхідні зараз для української армії.

 Поки справжній друг хорошого волонтера — контрабандист tweet

Волонтери озвучили кричущу проблему своїх підопічних щодо офіційного статусу учасника АТО. Президент пообіцяв, що патріоти-захисники зможуть його отримати безпосередньо на місці в зоні АТО, а не після повернення у місцевому воєнкоматі. Також учасники АТО і їх сім’ї будуть тимчасово звільнені від сплати квартплати. За бійцями будуть зберігатись робочі місця й нарахування заробітної плати.

Обіцяли також покращити й полегшити перетин кордону. Адже поки що справжній друг хорошого волонтера — контрабандист.

Приємно здивував факт, що в країні налагоджується виробництво вітчизняних коліматорів. Обіцяють, що за якістю вони не будуть поступатись іноземним аналогам.

Насправді найбільша перемога полягає в тому, що волонтерів почули й уряд продемонстрував готовність до співпраці.

Міністерство оборони у цьому напрямку давно рухається, просто складна бюрократична машина не дає змоги робити це швидко. Вже два місяці функціонує колл-центр 044 206 48 08 допомоги учасникам АТО, створений за ініціативою ГО «39 жіноча сотня Самооборони». Колл-центр спеціально створили для координації волонтерів, там вони можуть отримати інформацію щодо оптимізації закупівель.

Також вдалось домогтись співпраці медичного департаменту з волонтерами, зокрема з ГО «Медичний автомобільний Майдан об’єднаний», ініціативою «Врятуйте життя в Україні», ГО «Народний тил» та фондом «Підтримай армію України», які мають вже кількамісячний досвід роботи із закупкою кровозупиняючих препаратів.

Сьогодні є пропозиція від столичних юристів щодо співпраці в напрямку юридичної підтримки учасників АТО.

Це все — реально щоденна робота на благо країни, сьогодні ситуація, в якій ми опинились, об’єднала державні установи і просто ініціативних, відповідальних громадян.

У нас все обов’язково вийде. Ми переможемо.

*

Top