Компанії MPS та Draslovka виводять на світовий ринок прогресивну, більш екологічну, технологію видобутку золота, міді та інших металів

Інновація розроблена вченими австралійського університету Кертіна

Прогресивна технологія покращення видобутку низки металів вже вийшла на світовий ринок після продажу галузевої компанії Mining and Process Solutions (MPS). Про це повідомляє видання Mining.com.

Технологія вилуговування мінералів за допомогою гліцину належить MPS та була розроблена у партнерстві з вченими австралійського університету Кертіна. Про сам продаж MPS чеській Draslovka (транснаціональний постачальник хімічних технологій) було оголошено ще у лютому 2022 року.

Інновація по видобутку із руди низки металів (золота, міді, кобальту та нікелю) полягає у використання комбінації перманганату калію та гліцину, які частково розкладаються з утворенням нерозчинного діоксиду марганцю, нерозчинного оксалату кальцію та азоту. Всі побічні утворення є природними малотоксичними хімічними сполуками.

Як пише видання, при низьких концентраціях перманганату калію, доданих до лужної гліцинової системи при температурі навколишнього середовища, можна вилужити 85,1% золота з породи. Ця глибина вилуговування подібна до тої, яка отримується у процесі ціанізації.

Збагачення золота та інших дорогоцінних металів в мінералах довгий час залежало від ціаніду як ключового інгредієнта, який є високотоксичною хімічною сполукою. Ціанід при необережному поводженні може зашкодити людям та навколишньому середовищу. Його детоксикація на промисловому рівні обходиться досить дорого. Також проблематичною є транспортування цієї хімічної речовини.

Водночас повідомляється, що технологія все ще знаходиться на стадії випробувань. Тому інженери повністю не виключають використання ціаніду. Але однозначно, що завдяки інновації галузь зменшить його використання в залежності від руди, яку збагачують.

*

Top